Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Πογκρόμ κατά Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο


Πογκρόμ κατά Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.
130910-kossovo









Επεισόδια μεγάλης κλίμακας σημειώθηκαν στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του αγώνα καλαθοσφαίρισης μεταξύ των εθνικών ομάδων της Σερβίας και της Τουρκίας.
Με εμφανή στόχο να προκαλέσουν ταραχές, εκατοντάδες Αλβανοί εισέβαλαν στο σερβικό τομέα της πόλης, πανηγυρίζοντας τη νίκη της Τουρκίας και ανεμίζοντας τουρκικές και αλβανικές σημαίες.
Οι Σέρβοι κάτοικοι αντέδρασαν, ακολούθησαν πετροπόλεμος αρχικά και συμπλοκές αργότερα και απαιτήθηκε η παρέμβαση της EULEX,
ώστε να αποκατασταθεί η τάξη.
 Όμως, έπεσαν και πολλοί πυροβολισμοί, κάτι που αποδεικνύει ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει έκρυθμη, καθώς οπλοφορούν οι πάντες.
Οι δε πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για επτά τραυματίες, οι δύο (ένας Σέρβος και ένας αστυνομικός της EULEX) με τραύματα από σφαίρες.
 Όμως, προκλήσεις υπήρξαν και στο εσωτερικό της Σερβίας.
Στην πόλη Νόβι Πάζαρ στη ΝΔ Σερβία, μουσουλμάνοι πανηγύρισαν στους δρόμους της πόλης ανεμίζοντας... τουρκικές σημαίες!
Μάλιστα φώναζαν συνθήματα, όπως
«εδώ είναι Τουρκία».
Και η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου (και όχι μόνο...) να μιλά για «ειρηνική συνύπαρξη»...

Μοιραστείτε την ανάρτηση

http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5389:2010-09-13-08-28-18&catid=97:2008-10-17-07-33-49&Itemid=284








http://ellinilatris.blogspot.com/2010/09/blog-post_1994.html






Νέος κύκλος πιέσεων για Σκοπιανό και αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου

Currently Reading

Νέος κύκλος πιέσεων για Σκοπιανό και αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.



Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, την έναρξη νέου κύκλου πιέσεων για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Αθήνα και την άμεση λύση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων σηματοδότησε η συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο.
Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, “όσο ισχυρό ήταν το μήνυμα στήριξης της προσπάθειας για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ακόμη πιο ηχηρό ήταν το μήνυμα του Αμερικανού αντιπροέδρου για το Σκοπιανό αλλά και για τη στάση της χώρας μας στο θέμα του Κοσόβου.
 Η παρέμβαση αυτή του κ. Μπάιντεν ο οποίος μάλιστα είναι και φιλικά διακείμενος προς την Ελλάδα λόγω των σχέσεών του με την ομογένεια, αποκαλύπτει τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση στο επόμενο τρίμηνο στο Σκοπιανό, καθώς οι Αμερικανοί δεν έχουν πεισθεί ότι είναι η «αδιαλλαξία» του κ. Γκρουέφσκι υπεύθυνη για την στασιμότητα.”

http://www.strategyreport.gr/?p=4078





ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΑΣ




Ανιστόρητη ομιλία Γκρούεφσκι για την ονομασία Σας θυμίζει κάτι;

 

 


Ανιστόρητη ομιλία Γκρούεφσκι για την ονομασία


Στο ζήτημα της ονομασίας αναφέρθηκε, σε μεγάλο βαθμό, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.Ο κ. Γκρούεφσκι υπεραμύνθηκε των θέσεών του στα αποκαλούμενα ζητήματα «εθνικής ταυτότητας» και στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας του....


«Εμείς γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και πώς θα ζήσουμε. Εμείς είμαστε Μακεδόνες, μιλούμε μακεδονικά και η χώρα μας ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε στη θέση να αμφισβητείται το όνομα και η ταυτότητά μας από μια χώρα και βεβαίως, εμείς οι ίδιοι δεν το ζητήσαμε αυτό», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, σημειώνοντας ότι η πραγματικότητα είναι συχνά ψυχρή και δύσκολη

«Είναι γεγονός ότι ο νότιος γείτονάς μας αντιτίθεται τόσο στο όνομά μας όσο και στην ταυτότητά μας.
Και η αντίθεσή του καθίσταται δικό μας πρόβλημα και καταλήγει σε διένεξη, η οποία είναι μοναδική στον κόσμο, διένεξη επιβεβλημένη εξαιτίας της ανάγκης μιας χώρας, του γείτονά μας, να έχει μονοπώλιο σε δύο ονόματα, ή από την άλλη πλευρά, του στρατηγικού του προσανατολισμού να μην είμαστε αυτό που αισθανόμαστε» σημείωσε.

«Σκεφτείτε σε ποια εικονική κατάσταση βρίσκονται οι πολίτες της χώρας μου, με περιορισμένη ανάπτυξη και προοπτική, εξαιτίας των παρεμποδίσεων εκ μέρους του γείτονά μας για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, μόνο εξαιτίας αυτού που είμαστε, δηλαδή εξαιτίας αυτού που αισθανόμαστε.
Σας παρακαλώ, προσπαθήστε μόνο για λίγο να έλθετε στη θέση μας, προσπαθήστε να σκεφτείτε πως θα αισθανόσασταν αν κάποιος σας ζητούσε να μην είσαστε Γερμανοί, Βρετανοί, Αμερικάνοι, Ρώσοι, Κινέζοι, Νιγηριανοί, Αργεντινοί κ.λ.π.
Μόνο αυτό σας ζητώ.
Μόνο γι’ αυτό σας παρακαλώ.
Προκειμένου να τελειώσει αυτό, προκειμένου να είμαστε αυτό που είμαστε, χωρίς να πληγώνουμε κανέναν, χωρίς να βλάπτουμε κανέναν, με κατανόηση, ανεκτικότητα και σεβασμό προς όλους τους γείτονές μας, προς τους φίλους, προς όλους εσάς, με σεβασμό προς τον γείτονά μας με τον οποίο έχουμε αυτή τη διένεξη και με κατανόηση των φόβων του, εμείς δεν έχουμε καμία αξίωση ή πρόθεση να μονοπωλήσουμε τον όρο Μακεδονία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Γκρούεφσκι ευχαρίστησε τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία:

«Τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης του ζητήματος του ονόματος με ειρηνικό τρόπο.
Ευτυχώς, 131 χώρες στον κόσμο μας αναγνωρίζουν με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Δυστυχώς, σε αυτό το όργανο -τα Ηνωμένα Έθνη- δεν μπορούμε να αποκαλούμαστε όπως αυτοαποκαλούμαστε, ούτε πάλι μπορούμε να ενταχθούμε σε οργανισμούς για τους οποίους εργαζόμαστε σκληρά.
 Στην περίπτωση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αξίζουμε να καταστούμε μέλη αυτών των οργανισμών» ανέφερε.



Περισσότερες σχετικές ειδήσεις




 

Σας θυμίζει κάτι;


http://taxalia.blogspot.com/