Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Στα 123 τα θύματα της γρίπης

Στα 123 τα θύματα της γρίπης

h1n1-

Μπορεί να πλησιάζουμε στα μέσα της Ανοιξης, αλλά η θλιβερή λίστα με τα θύματα της εποχικής γρίπης συνεχίζει να μεγαλώνει, έχοντας φτάσει τους 123 θανάτους, παρά το γεγονός ότι η νόσος βρίσκεται σε αποδρομή.

Παράλληλα, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν νοσηλευόμενα 33 άτομα, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχουν περάσει από τις ΜΕΘ 316 άνθρωποι.
Σύμφωνα, πάντως, με τους επιδημιολόγους του ΚΕΕΛΠΝΟ η γρίπη βαίνει σταθερά μειούμενη για τις προσεχείς δύο εβδομάδες.
 medinova.gr 









Oι φυσικές καταστροφές προκαλούν το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»

Oι φυσικές καταστροφές προκαλούν το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»

broken-heart

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας, οι φυσικές καταστροφές μπορούν να «ραγίσουν» την καρδιά ενός ανθρώπου, προκαλώντας ψευδή σημάδια καρδιακής προσβολής που, όμως, είναι βραχύβια.

Τo «σύνδρομο της ραγισμένης (ή σπασμένης) καρδιάς» είναι μια κατάσταση κατά την οποία η αριστερή κοιλιά του θύματος διογκώνεται και αποδυναμώνεται προσωρινά, ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής, όπως είναι ένας σεισμός, ένας τυφώνας, ένα τσουνάμι, ένας ανεμοστρόβιλος κ.λπ.

Το σύνδρομο είναι γνωστό ως «μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo», που μπορεί να προκαλέσει ψευδή σημάδια καρδιακής προσβολής, όπως δύσπνοια και πόνο στο στήθος, τα οποία όμως ευτυχώς είναι μικρής διάρκειας και δεν είναι επιζήμια για τον οργανισμό.

Εχουν συνδεθεί με μεγάλη σωματική ή συναισθηματική πίεση προσωπικού χαρακτήρα, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν «συστάδες» επεισοδίων στο Βερμόντ, τη στιγμή των καταστροφικών πλημμυρών που προκάλεσε το 2011 ο τυφώνας Irene και στο Μισούρι και τις γύρω περιοχές που επλήγησαν την ίδια χρονιά από τον τεράστιο ανεμοστρόβιλο Joplin.

Η περιγραφή του συνδρόμου, ωστόσο, έγινε για πρώτη φορά το 2004 στο σεισμό της Ιαπωνίας (εξ ου και η ονομασία του) και πήρε το όνομά του από το γεγονός η αριστερή κοιλία του ασθενή στον οποίο μελετήθηκε για πρώτη φορά είχε φουσκώσει και έμοιαζε στο σχήμα που έχουν τα ειδικά δοχεία-παγίδες για χταπόδια που στα γιαπωνέζικα ονομάζονται tako-tsubo.


xtapodi
Τα ειδικά δοχεία-παγίδες για τα χταπόδια, γνωστά ως tako-tsubo

Ορισμένοι γιατροί θεωρούν πως η κατάσταση αυτή μοιάζει με μια συνθήκη που είναι γνωστή στην ψυχολογία ως κατάσταση «φυγής ή πάλης» (fight or flight) των ορμονών του στρες (μια κατάσταση που σε υποχρεώνει είτε να παλέψεις για να αντιμετωπίσεις ένα γεγονός είτε να φύγεις μακριά), που μπορεί επίσης να παραλύσει την καρδιά και επηρεάζει του ιστούς των μυών και των αιμοφόρων αγγείων, εμποδίζοντας την ορθή συστολή της αριστερής κοιλίας.

Οι ασθενείς με την πάθηση μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και άλλα ψευδή στοιχεία, όπως βιοδείκτες και αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, που φέρει δείκτες καρδιακής ανακοπής.

Αυτή ήταν και η πρώτη μελέτη του είδους που περιγράφει τι μπορεί να συμβεί στους ανθρώπους μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές.

  medinova.gr








Ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι στη Γουινέα από τον Εμπολα

 Ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι στη Γουινέα από τον Εμπολα

ebola
Ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύεται ότι πέθαναν από τον ιό Εμπολα στη Γουινέα ξεπέρασε τους 100, σύμφωνα με τον ΠΟΥ που αναφέρει χαρακτηριστικά πως είναι «από τα πιο δύσκολα κρούσματα με τα οποία έχουμε ποτέ ασχοληθεί».

Ο ιός έχει σκοτώσει μέχρι τώρα 101 άτομα στη Γουινέα και 10 στη Λιβερία και έχει σημάνει συναγερμό σε πολλά κράτη της Δυτικής Αφρικής, των οποίων τα σύνορα είναι ανοιχτά και οι άνθρωποι ταξιδεύουν συχνά μεταξύ των χωρών.
Η Νότια Γουινέα βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, με την πρώτη περίπτωση θανάτου από τον ιό Εμπολα να έχει αναφερθεί τον περασμένο μήνα.
Η γεωγραφική εξάπλωση της επιδημίας συνεχίζει να καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα, καθώς στα τελευταία κρούσματα συμμετέχουν και πολύ μικρότερες περιοχές.
«Αναμένουμε ότι το ξέσπασμα θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες, προτού να είμαστε σε θέση να πούμε με ασφάλεια ότι μπορούμε να το ελέγξουμε αποτελεσματικά», λέει ο Keija Fukuda, βοηθός γενικός διευθυντής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο ΠΟΥ ανέφερε μέχρι τώρα 157 ύποπτα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Γουινέα, συμπεριλαμβανομένων 20 στην πρωτεύουσα της χώρας, Κόνακρι. Απ’ αυτά τα 60 είναι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ιού Εμπολα.
Στη γειτονική Λιβερία έχουν αναφερθεί 21 περιπτώσεις και 10 νεκροί, με πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού του Εμπολα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Το Μάλι, επίσης, είχε αναφέρει 9 ύποπτα κρούσματα, αλλά οι μέχρι τώρα εξετάσεις έδειξαν πως 2 απ’ αυτούς δεν είχαν ιό Εμπολα.
Την περασμένη εβδομάδα το Μάλι βρισκόταν σε επιφυλακή λόγω των φόβων της επιδημίας του Εμπολα και είχε αναφέρει ότι θα εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα.
Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία, τόνισε πως έχει αναστείλει τις θεωρήσεις διαβατηρίων για τους μουσουλμάνους προσκυνητές από τη Γουινέα και τη Λιβερία, γεγονός που αποτελεί ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας για το ξέσπασμα του Εμπολα.
Αυτή είναι η πρώτη γνωστή επιδημία στη Γουινέα με πλέον πρόσφατες πριν από αυτήν τις περιπτώσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στην Ουγκάντα που βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά από το τωρινό ξέσπασμα.
Υπενθυμίζεται πως δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό του Εμπολα, ​που μεταδίδεται με την στενή επαφή και σκοτώνει το 25%-90% των θυμάτων.
 medinova.gr