Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Bloomberg: "Επικίνδυνος" ο Τσίπρας και το ΣΥΡΙΖΑ

Bloomberg: "Επικίνδυνος" ο Τσίπρας και το ΣΥΡΙΖΑ

 

Στο "μάτι" των ξένων Μέσων έχει μπει ο Αλέξης Τσίπρας και το ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα της 6ης Μαΐου.

Τώρα, το Bloomberg κάνει λόγο για έναν "επικίνδυνο" Τσίπρα, σημειώνοντας πως οι Έλληνες ψηφοφόροι πρέπει να δουν πίσω από τα επικίνδυνα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, ο Αλ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπατούν τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι μπορούν να ακυρώσουν τους όρους του μνημονίου, χωρίς να διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας.

«Εάν οι ψηφοφόροι τους πιστέψουν και αποσπάσει ποσοστό που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει τις απειλές του, τότε η χώρα του, η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία θα βιώνουν για πολλά χρόνια τις συνέπειες αυτής της απόφασης», γράφει το άρθρο.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους όρους του μνημονίου, το πρακτορείο αναφέρει:

«Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι οι δανειστές της Ελλάδας μπλοφάρουν όταν απειλούν πως θα διακόψουν την βοήθεια. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, γνωρίζουν ότι μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα συμπαρασύρει ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία και έτσι δεν θα το διακινδυνεύουν. Ίσως, αλλά σκεφτείτε αυτό: εάν όντως πιστεύει αυτά που λέει τότε είναι διατεθειμένος να τζογάρει σε μία παρτίδα πόκερ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το μέλλον της Ελλάδας και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου [...]. Αν δεν πιστεύει αυτά που λέει και γνωρίζει ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα εγκαταλειφθεί, τότε θέτει σε κίνδυνο τη χώρα του απλά και μόνο για να κερδίσει δύναμη. Στην πρώτη περίπτωση είναι επικίνδυνος, στη δεύτερη κυνικός».

«Οι Έλληνες πρέπει να σκεφτούν τι ψηφίζουν στις 17 Ιουνίου. Και πρέπει να ξέρουν ότι αυτά που λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του είναι ψέματα» καταλήγει το άρθρο.
 mediasoup.gr















Ρωσία: «Το ΝΑΤΟ επιλέγει την οδό των όπλων – Δική τους η ευθύνη για ότι συμβεί»

 Ρωσία: «Το ΝΑΤΟ επιλέγει την οδό των όπλων – Δική τους η ευθύνη για ότι συμβεί»




«Οι σκληροπυρηνικοί στο ΝΑΤΟ έχουν το πάνω χέρι αλλά  δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στις στρατιωτικές προκλήσεις του ΝΑΤΟ να εξελιχθούν σε απειλή  για την στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας»

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Anatoly Antonov  και δεύτερο πιο ισχυρό πρόσωπο στο υπουργείο  Άμυνας της Ρωσίας αναλύοντας τη στάση του ΝΑΤΟ στην ουκρανική κρίση λέγοντας πως η βορειοατλαντική συμμαχία ολισθαίνει σε ένα επικίνδυνο αντιπαράθεσης με τη Ρωσία «επιλέγοντας την οδό της όπλων»

«Ήρθαμε σε μια αντιπαράθεση  γύρω από το θέμα της Ουκρανίας. Κυρώσεις επιβλήθηκαν εναντίον μας και έχουμε απειληθεί με περισσότερες  και αυστηρότερες κυρώσεις. 
Η στρατιωτική συνεργασία με το ΝΑΤΟ αλλά και χώρες μέλη του έχει περικοπεί. Ακόμη και η πρόσβαση ορισμένων διπλωματών μας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ έχει απαγορευθεί», είπε χαρακτηριστικά  ο Anatoly Antonov και επόμενος υπουργός Άμυνας της Ρωσίας κατά πολλούς αναλυτές περιγράφοντας το βαρύ κλίμα που υπάρχει σήμερα στις σχέσεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ μιλώντας σε συνέδριο στη Μόσχα με θέμα «Σύγχρονες πτυχές της διεθνούς ασφάλειας».

«Μερικοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δεν κρύβουν το γεγονός και παρά το ότι δεν αντιτίθενται σε μια συνεργασία με τη Ρωσία, εντούτοις επιδιώκουν τον ένα και μοναδικό σκοπό που δεν είναι άλλος από τα να κάνουν τη χώρα μας να ενεργεί όπως θέλουν αυτοί. Ακούμε μάλιστα τις Βρυξέλες να καλούν να αναθεώρηση ορισμένων συμφωνιών στρατιωτικής συνεργίας μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας», είπε ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας

Και ο Anatoly Antonov συνέχισε:

«Έχουμε αναφέρει τα σχέδια κάποιων χωρών του ΝΑΤΟ να αναπτύξουν μεγάλες δυνάμεις στα εδάφη τους κοντά όμως με τα ρωσικά σύνορα, κάτι που αν γίνει έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με το ΝΑΤΟ. Νέα μαχητικά και άλλα αεροσκάφη εμφανίζονται, και οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ γίνονται όλο και πιο συχνότερες.

Ότι έγινε στην Ουκρανία απλά είναι μια υπενθύμιση της αυξανόμενης «προσοχής» του ΝΑΤΟ στη συγκεκριμένη  μετα-σοβιετική περιοχή.

Μάλιστα το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει τις επαφές του όχι μόνο με την Ουκρανία αλλά και με τη Μολδαβία και τη Γεωργία», είπε με νόημα ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας για να προσθέσει: «Αυτά δεν είναι κάτι το νέο. Βλέπουμε τι κάνει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία προκειμένου να αποτρέψει την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία»

Για την στρατιωτική και γενικότερη συνεργασία  μεταξύ της Μόσχας και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών μελών του ΝΑΤΟ 
ο Antonov είπε:

«Σε ότι αφορά το πάγωμα της στρατιωτικής συνεργασίας χωρών του ΝΑΤΟ με εμάς θέλω να πω ότι παίρνουμε την υπόθεση αυτή ψύχραιμα. Θέλουμε τη συνεργασία όσο την θέλουν και αυτοί.

Σε κάθε περίπτωση αναλύουμε την κατάσταση παρακολουθώντας ταυτόχρονα κάθε εξέλιξη στην πολιτική του ΝΑΤΟ αναφορικά με τα πυρηνικά αλλά και την αντι-βαλλιστική του ασπίδα».

Ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας συνεχίζοντας την ομιλία του εστίασε την προσοχή του στις προσπάθειες διοργάνωσης «πολύχρωμων επαναστάσεων» σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και οι οποίες σαν στόχο είχαν ουσιαστικά μόνο τη Ρωσία.

«Σοβαρές αλλαγές πραγματοποιούνται στο διεθνές πολιτικό σκηνικό. Μπορούμε να παρατηρήσουμε μια νέα ισορροπία δυνάμεων αλλά και αλλαγές που σημειώνονται αναφορικά με τις απειλές έτσι όπως διαμορφώνονται στο θέμα της ασφάλειας.  Οι τρόποι και οι μέθοδοι αντιμετώπισής τους αλλάζουν και αυτές επίσης. Ένα νέο φαινόμενο είναι οι «πολύχρωμες επαναστάσεις» οι οποίες δημιούργησαν αρνητικά δεδομένα τόσο στο στρατιωτικό όσο και στον πολιτικό τομέα σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η Δύση θεωρεί ότι οι επαναστάσεις αυτές είναι ένα μέσο διεύρυνσης και διασποράς της Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια μέθοδο να απομακρύνει κανείς ανεπιθύμητες κυβερνήσεις δια βίας» είπε τέλος ο Ρώσος υφυπουργός προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε και σε όλους τους υπουργούς Άμυνας και στη συνάντηση των χωρών μελών του συμφώνου της Σαγκάης.

«Νομίζω ότι όλοι πρέπει να δώσουμε προσοχή στο συγκεκριμένο φαινόμενο καθώς δεν πρόκειται να φέρει θετικές εξελίξεις στις γειτονικές χώρες της Ρωσίας», κατέληξε.

Τμήμα ειδήσεων defenbcenet.gr













Συμφωνία Ρωσίας-Κίνας για φυσικό αέριο

Συμφωνία Ρωσίας-Κίνας για φυσικό αέριο
η συμφωνία εξυπηρετεί τα άμεσα πολιτικά συμφέροντα και των δύο πλευρών, θεωρούν αναλυτές



30ετή  συμφωνία φυσικού αερίου ύψους 400 δις δολαρίων υπέγραψαν η Ρωσία και η Κίνα, μετά από μια δεκαετία διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία που υπεγράφη στην Σαγκάη, προβλέπει χορήγηση φυσικού αερίου με αγωγό στην Κίνα μέσω Σιβηρίας από το 2018, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί ο αγωγός.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογος του Ζί Ζίνπινγκ, παρακολούθησαν την τελετή υπογραφής της συμφωνίας από τους επικεφαλής των κρατικών εταιρειών ενέργειας των δύο χωρών. 

Αναλυτές θεωρούν ότι η συμφωνία εξυπηρετεί τα άμεσα πολιτικά συμφέροντα και των δύο πλευρών. Η Ρωσία επεδίωκε να πουλήσει το φυσικό της αέριο εκτός Ευρώπης, λόγω των κυρώσεων της ΕΕ μετά την κρίση στην Ουκρανία.  Μάλιστα η Δύση απειλεί με περαιτέρω κυρώσεις αν η Ρωσία παρεμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στην Ουκρανία.

Από τη πλευρά της η Κίνα, επιδιώκει εδώ και καιρό να απομακρυνθεί σταδιακά από την εξάρτηση της από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, και να κινηθεί προς καθαρότερες μορφές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο.

Η κρατική ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Γκάζπρομ δήλωσε ότι πρόκειται για την σημαντικότερη συμφωνία που έχει υπογράψει ποτέ.
 VOA News









Μπάιντεν: «Αναγνωρίζουμε μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση στο έδαφος της Κύπρου»

 Μπάιντεν: «Αναγνωρίζουμε μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση στο έδαφος της Κύπρου»
η δήλωση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας



 Δημήτρης Μανής
21.05.2014

«Έρχομαι για να βοηθήσω στη επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος, όχι για να παρουσιάσω μια έτοιμη λύση, ούτε και να την επιβάλω» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

«Πέρασαν 40 χρόνια από το 1974, πολλές διαδικασίες συνομιλιών απέτυχαν, όμως αυτή τη φορά είμαι αισιόδοξος. Ήρθε ο καιρός οι δύο κοινότητες του νησιού να επανενωθούν σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία»  ανέφερε ο αμερικανός Αντιπρόεδρος.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μπάιντεν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας έχει ως εξής:

«Προσδοκούσα σε αυτή την επίσκεψη από το 1973. Είναι σπουδαίο να βρίσκομαι στην Κύπρο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τελευταίος αντιπρόεδρος που επισκέφθηκε το όμορφο νησί σας ήταν ο Λίντον Τζόνσον το 1962.

Η επίσκεψή μου γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Αναστασιάδη, ωστόσο ήθελα και προσωπικά να έρθω. Οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Κύπρου είναι ιδιαίτερα φιλικές και στρατηγικές. Η προοπτική ανάπτυξης αυτών των σχέσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Ο ρόλος και η δυναμική της Κύπρου στην περιοχή ενισχύεται. Χαιρετίζουμε την αρωγή της χώρας στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και την αντίθεσή της στην κατασκευή πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Η Κύπρος έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της και εντός ΕΕ, παραδείγματος χάριν στα θέματα έρευνας και διάσωσης.

Υπάρχουν πολλά θέματα να συζητηθούν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ένα από αυτά είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Πρέπει να σταθούμε αποφασισμένοι και ενωμένοι κατά της ρωσικής επέμβασης στην Ανατολική Ουκρανία.

Αναγνωρίζουμε τις σκληρές οικονομικές επιλογές και τις πολλές θυσίες στις οποίες υποχρεώθηκε ο κυπριακός λαός. Εκφράζουμε όμως ικανοποίηση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και για το γεγονός ότι η Κύπρος φαίνεται να έχει στρίψει τη γωνία προς την ανάκαμψη. Προσβλέπουμε δε, σε εμβάθυνση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Βεβαίως, θα συζητηθεί και το Κυπριακό. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι τόσο εγώ, όσο και οι ΗΠΑ, όπως και όλος ο κόσμος -εκτός από μία χώρα- αναγνωρίζουν μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επίσκεψή μου εδώ δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή τη θέση.

Πέρασαν 40 χρόνια από το 1974, πολλές διαδικασίες συνομιλιών απέτυχαν, όμως αυτή τη φορά είμαι αισιόδοξος. Ήρθε ο καιρός οι δύο κοινότητες του νησιού να επανενωθούν σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Νιώθω ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Παίρνω ενθάρρυνση από την κοινή διακήρυξη και τις επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα. Ισχυρή είναι και η στήριξη από τη διεθνή κοινότητα και επιτρέψτε μου να δανειστώ τη φράση του Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος είχε αναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Βόρεια Ιρλανδία και είχε δηλώσει: “είχαμε περίπου 700 μέρες αποτυχίας και μία μέρα επιτυχίας”.

Η ειρήνη είναι πάντα εφικτή, αρκεί να το θέλουν οι πολίτες. Παίρνω θάρρος από τις κοινές πρωτοβουλίες πολιτών και επιχειρηματιών από τις δύο κοινότητες. Από τις ιστορικές θρησκευτικές τελετές και την αποκατάσταση θρησκευτικών μνημείων.

Θέλω πάντως να ξεκαθαρίσω ακόμα κάτι. Υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι διάφορα τοπικά ΜΜΕ διέρρεαν ότι έρχομαι με σχέδιο λύσης στην κωλότσεπη. Αυτό δεν ισχύει! Έρχομαι για να βοηθήσω στη λύση, όχι για να την παρουσιάσω, ούτε να την επιβάλω.

Ακολουθώ τις εξελίξεις στο Κυπριακό εδώ και 40 χρόνια. Μόνο οι Κύπριοι μπορούν να αποφασίσουν για το κοινό τους μέλλον. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει αν ενωθεί αυτός ο τόπος και η Κύπρος ελευθερωθεί από τον ζουρλομανδύα του διχασμού. Μιλάμε για απεριόριστες ευκαιρίες. Σε μια τέτοια περίπτωση η Κύπρος θα καταστεί θεμέλιος λίθος σταθερότητας στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Βρίσκομαι στην Κύπρο γιατί πιστεύω ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Αν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις μου, θα εξαρτηθεί από την πρόθεση των πολιτών.
Θα ήθελα αυτές τις μέρες που θα βρίσκομαι στην Κύπρο, να γνωρίσω όσους περισσότερους Κύπριους γίνεται και να μάθω όσα μπορώ για την Κύπρο.

Επιτρέψτε μου να κλείσω όπως ξεκίνησα, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Καλό σας βράδυ».


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
gr.voanews.com










Νιγηρία: Βομβιστική επίθεση της Μπόκο Χαράμ με 30 νεκρούς

Νιγηρία: Βομβιστική επίθεση της Μπόκο Χαράμ με 30 νεκρούς
η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στην κοινότητα από την οποία απήχθησαν εκατοντάδες μαθήτριες



 Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, σε νέα επίθεση που αποδόθηκε στη Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία, κοντά στο Τσιμπόκ, όπου η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση απήγαγε στα μέσα Απριλίου εκατοντάδες μαθήτριες.

Η επίθεση σημειώθηκε ώρες μετά τη διπλή επίθεση στην οποία 118 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πολυσύχναστη αγορά της πόλης Τζος της κεντρικής Νιγηρίας.

Τη Δευτέρα, ένοπλοι σκότωσαν 10 ανθρώπους στη Σάουα, 7 χιλιόμετρα από το Τσιμπόκ, σύμφωνα με κατοίκους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής, μία γυναίκα που τραυματίστηκε απ’ τις επιθέσεις δήλωσε ότι ανέκτησε τις αισθήσεις της ανάμεσα σε σορούς νεκρών.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις επιθέσεις. Ωστόσο, η επίθεση αποδίδεται στην Μπόκο Χαράμ.

Όπως έχει δηλώσει η οργάνωση, στόχος της είναι να καθιερώσει αυστηρό ισλαμικό νόμο στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας.

Ωστόσο, ο σύμβουλος του προέδρου της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν, δήλωσε ότι η οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχει ευρύτερα κίνητρα.

Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής ο σύμβουλος Ρεουμπίν Αμπάτι, δήλωσε ότι σύμφωνα με έκθεση των μυστικών υπηρεσιών η Μπόκο Χαράμ διατηρεί διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, την Αλ Σαμπάμπ της Σομαλίας και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.
 VOA News









Τριετή ποινή φυλάκισης στον Χόσνι Μουμπάρακ για κλοπή δημόσιου χρήματος

Τριετή ποινή φυλάκισης στον Χόσνι Μουμπάρακ
για κλοπή δημόσιου χρήματος



 Σε τριετή φυλάκιση καταδίκασε τον ανατραπέντα ηγέτη της Αιγύπτου, Χόσνι Μπουμπάρακ, αιγυπτιακό δικαστήριο με την κατηγορία της κλοπής δημοσίου χρήματος.

Ο κ. Μουμπάρακ άκουσε την αναγγελία μέσα από ένα ενσύρματο κλωβό πλέγματος που έχει εγκατασταθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου, πλαισιωμένος από τους δύο γιους του, Αλάα και Γκαμάλ, οι οποίοι επίσης καταδικάστηκαν σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση με τις ίδιες κατηγορίες.

Το δικαστήριο επέβαλε στους τρεις Μουμπάρακ πρόστιμο 3.000.000 δολαρίων και ζήτησε να επιστρέψουν στο δημόσιο περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε αρνηθεί τις κατηγορίες της κλοπής δημόσιου χρήματος.

Ο κ. Μουμπάρακ είχε επίσης καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη το 2012 για συνενοχή στη δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που τον ανέτρεψε το 2011 . Άσκησε έφεση επιτυχώς και αντιμετωπίζει την επανεκδίκαση της υπόθεσης. Κατηγορείται επίσης σε δύο άλλες περιπτώσεις διαφθοράς που δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί.
 VOA News