Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Απεργία πείνας άρχισαν οι πρόσφυγες από τη Συρία στο Σύνταγμα

 Απεργία πείνας άρχισαν οι πρόσφυγες από τη Συρία στο Σύνταγμα

  Απεργία πείνας άρχισαν οι πρόσφυγες από τη Συρία στο Σύνταγμα
Απεργία πείνας άρχισαν το πρωί της Δευτέρας οι περίπου 500 Σύροι που βρίσκονται για 6η ημέρα στο Σύνταγμα, ζητώντας να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες. Το μεσημέρι, μία γυναίκα έπαθε υποθερμία και μεταφέρεται στο νοσοκομείο.

Οι Σύροι -μεταξύ τους και παιδιά- βρίσκονται απέναντι από τη Βουλή, σκεπασμένοι με κουβέρτες, ενώ έχουν αναρτήσει πανό στο οποίο αναγράφεται το αίτημά τους. 

Ζητούν άσυλο και στέγη από τις ελληνικές αρχές, καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ κάποιοι από αυτούς θέλουν να φύγουν σε άλλες χώρες, όπου έχουν συγγενείς. 

Λύση για την προσωρινή στέγασή τους αναζητούν οι συναρμόδιες αρχές και για το λόγο αυτό το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Εσωτερικών, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της Υπηρεσίας Ασύλου, συλλογικοτήτων και εκπροσώπων των Σύρων.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επισκέφτηκε τους Σύρους στο Σύνταγμα την Κυριακή και ανακοίνωσε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο, με τους οποίους συζήτησε το θέμα της προσωρινής στέγασής τους.

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014
 zougla.gr




SOS: Οι πρόσφυγες από τη Συρία «κουβαλάνε» πολιομυελίτιδα. ΔΙΑΔΩΣΤΕ !!!!

SOS: Οι πρόσφυγες από τη Συρία «κουβαλάνε» πολιομυελίτιδα. ΔΙΑΔΩΣΤΕ !!!!

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ανοιχτά σύνορα για όλους τους πρόσφυγες, αλλά στην ανακοίνωσή του ξέχασε να συμβουλευτεί τους ιατρούς του ΕΚΕΠΥ και αυτό είναι ένα ακόμα ανησυχητικό δείγμα για το πώς πολιτεύεται το κόμμα που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα. Σε επαγρύπνηση, λοιπόν, βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας για τον μολυσματικό κίνδυνο εξ Ανατολής, τηνπολιομυελίτιδα.
Η νόσος εντοπίζεται σε ολοένα και περισσότερους μετανάστες από τη Συρία οι οποίοι χρησιμοποιούν πλέον σταθερά την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για την Ευρώπη.

Σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία της νόσου προς την Ευρώπη, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές δρομολογούν επιχειρησιακό πρόγραμμα ιατρικής καταγραφής, υγειονομικής υποστήριξης και εμβολιασμού των μεταναστών στα Κέντρα Κράτησης ανά την επικράτεια.
«Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουν δημιουργηθεί ιατρεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) σε όλα τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών ώστε να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε τον συγκεκριμένο πληθυσμό. Στην παρούσα φάση δίδεται έμφαση στην πολιομυελίτιδα όπως και στην ελονοσία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, κ. Πάνος Ευσταθίου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πρώτη επιστημονική συνάντηση Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων με θέμα τη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Μαΐου στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στην 
Κηφισιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιομυελίτιδα εντοπίζεται σε όλο και περισσότερους μετανάστες από τη Συρία λόγω της κατάρρευσης του υγειονομικού συστήματος της χώρας από τον εμφύλιο. «Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν ατονήσει τα προγράμματα εμβολιασμού στον πληθυσμό της Συρίας. Έτσι όλοι όσοι είναι κάτω των 18 χρόνων θεωρούνται εν δυνάμει νοσούντες.
Όλοι οι Σύριοι μετανάστες αυτής της ηλικιακής γκάμας θα εμβολιάζονται αμέσως μόλις φτάνουν στα Κέντρα Κράτησης» πρόσθεσε ο κ. Ευσταθίου.
tribune.gr
planetnews-r.blogspot.gr


















ΟΗΕ προς πλούσιες χώρες: Να φιλοξενήσετε κι εσείς πρόσφυγες από τη Συρία

«Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας» ΟΗΕ προς πλούσιες χώρες: Να φιλοξενήσετε κι εσείς πρόσφυγες από τη Συρία  


ΟΗΕ προς πλούσιες χώρες: Να φιλοξενήσετε κι εσείς πρόσφυγες από τη Συρία


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θέλει από το τέλος του 2016 να εγκατασταθούν περίπου 130.000 Σύροι πρόσφυγες μακριά από τις χώρες της περιοχής - Η Γερμανία έχει δεσμευθεί να φιλοξενήσει 30.000, η Αυστραλία 5.600, η Σουηδία 1.200 και η Νορβηγία περίπου 1.000 πρόσφυγες. 

Η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κάλεσε τα πλούσια κράτη του πλανήτη να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους προς τις γειτονικές χώρες της Συρίας και να δεσμευτούν ότι θα δεχτούν στα εδάφη τους την μετεγκατάσταση των ευάλωτων ομάδων μεταξύ των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, όπως είναι ιδίως τα θύματα βασανιστηρίων αλλά και οι γυναίκες που φροντίζουν μόνες τα παιδιά τους.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η σύγκρουση στη Συρία έχει προκαλέσει την πιο δραματική ανθρωπιστική κρίση που αντιμετώπισε ο κόσμος για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας στην πρώτη σε υπουργικό επίπεδο διάσκεψη των δωρητών για την επανεγκατάσταση των προσφύγων από τη Συρία.

«Σήμερα είναι μια ευκαιρία για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας τόσο προς το λαό της Συρίας όσο και στις χώρες γύρω από τη Συρία, που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας όλων μας σε σχέση με τους κινδύνους που δημιουργεί η κατάσταση στη Συρία» είπε ο Γκουτιέρες προς τους συμμετέχοντες από περίπου 40 χώρες.

Από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2011 οι οποίες κλιμακώθηκαν και οδήγησαν στον πολυετή εμφύλιο πόλεμο, πάνω από 3,2 εκατομμύρια Σύροι έχουν γίνει πρόσφυγες, με τις γειτονικές χώρες όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία να επωμίζονται το κύριο βάρος αυτής της κατάστασης. 

Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζοντας πλέον το βάρος των συντριπτικών αριθμών των προσφύγων που βρίσκονται στα εδάφη τους έχουν αρχίσει να περιορίζουν την πρόσβαση σε ανθρώπους που επιχειρούν να ξεφύγουν από την εμφύλια σύγκρουση της Συρίας.

Με ελάχιστες θέσεις εργασίας, μειώσεις μισθών, κακές υποδομές, πιέσεις για παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς επίσης για την εκπαίδευση και την υγεία των προσφύγων, οι τοπικές κοινωνίες στις πρώτες χώρες υποδοχής αδυνατούν να αντέξουν το βάρος των Σύρων προσφύγων. 

«Ο κόσμος έχει χρέος ευγνωμοσύνης προς τις γειτονικές χώρες (της Συρίας), που κατά πάσα πιθανότητα ποτέ δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει και να εκφράσει πλήρως» είπε ο Γκουτιέρες.

Έτσι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θέλει από το τέλος του 2016 να εγκατασταθούν περίπου 130.000 Σύροι πρόσφυγες μακριά από τις χώρες της περιοχής και είναι σχεδόν στο μισά του δρόμου για την επίτευξη του στόχου της. 

Από το 2013, η Γερμανία έχει δεσμευθεί να φιλοξενήσει 30.000 Σύρους πρόσφυγες, η Αυστραλία 5.600, η Σουηδία 1.200 και η Νορβηγία περίπου 1.000 πρόσφυγες. 

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και άλλες χώρες έχουν προσφερθεί να συνδράμουν όπως η Βραζιλία, η οποία έχει εκδώσει 4.200 βίζες για ανθρωπιστικούς λόγους και η Ελβετία, η οποία έχει εκδώσει περίπου 4.000 βίζες στο πλαίσιο ενός προγράμματος για οικογενειακή επανένωση από το 2013.

Ωστόσο πολλές οργανώσεις αρωγής θεωρούν ότι οι πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για τους πρόσφυγες της Συρίας. 

Πολλές οργανώσεις όπως η Oxfam, το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» αναφέρουν ότι τα πλούσια κράτη θα πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να φιλοξενήσουν τουλάχιστον το 5% του συνόλου των προσφύγων από τη Συρία μέχρι το τέλος του 2015.
 protothema.gr