Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Το έγκλημα της λιτότητας. «Έσωσαν» την Ελλάδα, αλλά οδήγησαν στην αυτοκτονία τους Έλληνες

Το έγκλημα της λιτότητας. «Έσωσαν» την Ελλάδα, αλλά οδήγησαν στην αυτοκτονία τους Έλληνες



Δραματικά στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα από το 1983 έως το 2012. Πώς σχετίζονται με τα γεγονότα που συνδέθηκαν με τα προγράμματα λιτότητας από το 2008 και μετά.

Τα ενισχυμένα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν τον Ιούνιο του 2011 στην Ελλάδα ως απάντηση στην κρίση του δημόσιου χρέους, μεταφράσθηκαν σε μια άνοδο κατά ένα τρίτο των αυτοκτονιών στη χώρα, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μια ομάδα Ελλήνων και Αμερικανών ερευνητών μελέτησε τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία για τις δολοφονίες στην Ελλάδα από το 1983 ως το 2012 σε συσχετισμό με τα γεγονότα που συνδέονται με τα προγράμματα λιτότητας από το 2008, ή αντίθετα που αντανακλούν την ευημερία των προηγούμενων ετών (για παράδειγμα την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη το 2002 ή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004).

"Η ανάλυσή μας δείχνει μια σημαντική άνοδο των αυτοκτονιών στην Ελλάδα έπειτα από γεγονότα που συνδέονται με τη λιτότητα", διαπιστώνεται στη μελέτη αυτή που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση BMJ Open.

Η ανακοίνωση τον Ιούνιο 2011 από την ελληνική κυβέρνηση ενός δεύτερου πακέτου μέτρων λιτότητας που περιλάμβανε μειώσεις των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων και μείωση των δαπανών για την κοινωνική προστασία, μοιάζει να είχε την ισχυρότερη επίδραση στην καμπύλη των αυτοκτονιών.

Ο αριθμός των αυτοκτονιών (ανδρών και γυναικών) αυξήθηκε κατά μέσο όρο 35,7% "στους μήνες που ακολούθησαν αυτή την ημερομηνία, σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων μηνών", σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη της μελέτης, τον καθηγητή Τσαρλς Μπράνας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης την άνοδο του αριθμού των αυτοκτονιών μεταξύ των ανδρών μετά την έναρξη της ελληνικής ύφεσης τον Οκτώβριο του 2008 (+13,1%), καθώς και τον Απρίλιο του 2012 (+29,7%), μετά την αυτοκτονία ενός συνταξιούχου απελπισμένου από τη λιτότητα σε μια πλατεία της Αθήνας. Η αυτοκτονία αυτή είχε συγκλονίσει τη χώρα.

Τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2012 ο μηνιαίος αριθμός των αυτοκτονιών έφθασε στο υψηλότερο σημείο που είχε παρατηρηθεί ποτέ τα 30 τελευταία χρόνια, με 62 και 64 αυτοκτονίες αντιστοίχως γι' αυτούς τους δύο μήνες.

Αντίθετα τα χαμηλότερα επίπεδα στους ετήσιους απολογισμούς των αυτοκτονιών ανάγονται στις πιο ευνοϊκές οικονομικά περιόδους: Φεβρουάριος 1983 και Νοέμβριος 1999 (14 αυτοκτονίες).

Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ο Τσαρλς Μπράνας εκτιμά ότι δεν είναι μόνον οι οικονομικές πολιτικές που επηρεάζουν την καμπύλη των αυτοκτονιών, αλλά επίσης "τα δημόσια μηνύματα" που συνοδεύουν αυτές τις πολιτικές.

Αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις καθώς και τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να έχουν συνείδηση "του εν δυνάμει αρνητικού αντίκτυπου που έχουν στη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα στις αυτοκτονίες", αυτά τα μέτρα λιτότητας, υπογραμμίζει ο καθηγητής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο εν λόγω ειδικός προτείνει να παρουσιάζονται οι πολιτικές λιτότητας στο κοινό με τρόπο "λιγότερο δραματικό" και επίσης να επιλέγονται οι "λιγότερο δραστικές" πολιτικές όταν έχουν την ίδια οικονομική αποτελεσματικότητα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Sooc.gr)

 http://www.tgbnews.com/2015/02/blog-post_82.html?utm 


Ψέματα της Συγκυβέρνησης: Το Βίντεο που Πρέπει να Δούν και οι Πέτρες!

https://www.youtube.com/watch?v=9WOH26QbANA


 Δημοσιεύτηκε στις 3 Ιαν 2015
«Τα φάγατε και τα χρωστάτε, αλλά εμείς σας σώζουμε!», «Ζήτω! Καταφέραμε να παραμείνουμε στο ευρώ πάση θυσία!», «Οι εταίροι μας λένε ΜΠΡΑΒΟ για τις θυσίες!», «Εντάξει, γίνονται και κάποια τραγικά λάθη, αλλά έρχεται η Ανάπτυξη!», «Σας ευχαριστούμε που σας αρέσουν τα παραμύθια!».
Κι ενώ ο κλοιός της τραγωδίας στενεύει όλο και περισσότερο γύρω μας, οι επόμενες γενιές μας κοιτάζουν μπερδεμένες, μη ξέροντας τι να κάνουν και τι τις περιμένει....





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤA  













Σχόλια για το «Varoufakis style» οι Βρετανοί - Το μπουφάν του έμπορου ναρκωτικών και η κάμερα που τον λατρεύει

Σχόλια για το «Varoufakis style» οι Βρετανοί - Το μπουφάν του έμπορου ναρκωτικών και η κάμερα που τον λατρεύει


Σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian σχολίασε - πέρα από τη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Όσμπορν - και τις στυλιστικές τους επιλογές.

Την ίδια ώρα, πολλοί είναι οι Bρετανοί χρήστες στο Twitter οι οποίοι επέκριναν με χιούμορ το έντονο μπλε πουκάμισο του υπουργού αλλά και το δερμάτινό του μπουφάν. Έμπνευση όμως έχει και η βρετανική HuffPost UK η οποία κατασκέυασε ένα ξεκαρδιστικό ''διάλογο'' με φωτογραφίες από τη συνάντηση των δύο υπουργών.

Στη Guardian ο συντάκτης προειδοποιεί τον αναγνώστη ότι στην ανάρτηση του δεν θα διαβάσει άλλη μία ανάλυση για το debate για το ελληνικό χρέος.

Πρόκειται για ένα άρθρο για μία στιγμή μόδας. Αυτή του Γιάνη, ο οποίος θύμισε στη συντάκτρια το στυλ του γνωστού τραγουδιστή Shaun Ryder την εποχή που το τότε συγκρότημά του οι Black Grape έβγαλαν το άλμπουμ It’s Great When You’re Straight ... Yeah, και καλεί τον αναγνώστη να καθίσει αναπαυτικά και να παρακολουθήσει το... θέαμα.

«Βλέπουμε τον Τζορτζ Όσμπορν να στέκεται με τις αναθεωρημένες στυλιστικές του επιλογές, το κούρεμα α λα Ιούλιος Καίσαρας φορώντας ένα κουστούμι που ταιριάζει στον σωματότυπό του να υποδέχεται ένα άντρα που φοράει ένα πουκάμισο σε έντονους μπλε τόνους και ένα δερμάτινο μπουφάν που θυμίζει έμπορο ναρκωτικών στις αρχές της δεκαετίας του 1990». (μα είναι εντελώς για λεμονόκουπες η κυρία σαχλοσυντάκτρια ??)
 http://www.tgbnews.com/2015/02/varoufakis-style.html