Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Φονικός σεισμός στην Ανατολική Τουρκία.


Φονικός σεισμός στην Ανατολική Τουρκία.

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011


Βιβλική καταστροφή με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ στο Βαν της Ανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, που έγινε λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής. 
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 35 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Bαν, στο χωριό Ταμπανλί, και σε εστιακό βάθος 94,5 χιλιομέτρων.

Το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Τουρκίας κάνει λόγο για 500 έως 1.000 νεκρούς.

Σύμφωνα με τον νεώτερο επίσημο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 200, την ίδια στιγμή που 1.090 κάτοικοι έχουν τραυματιστεί.


«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι 117 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη Έρσις και 100 στην πόλη Βαν», τόνισε.


Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί είχαν φθάσει τους 138 ανθρώπους (93 στην πόλη Βαν και οι 45 στην πόλη Έρσις).
Η Έρσις, πόλη με πληθυσμό 75.000 ανθρώπους η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν, έχει πληγεί περισσότερο από τον καταστροφικό σεισμό.
Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Al Jazeera, ανέφερε ότι πάνω από 80 κτίρια έχουν καταρρεύσει, συμπεριλαμβανομένου ενός κοιτώνα, την ίδια στιγμή που 10 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στην πόλη Βαν.
Παράλληλα, τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί αρκετά κτίρια και στις δύο πόλεις, καθιστώντας την παραμονή των κατοίκων μέσα σε αυτά εξαιρετικά επικίνδυνη, σύμφωνα με τον Τουρκικό Ερυθρό Σταυρό.

Το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) κατέγραψε περισσότερους από 100 μετασεισμούς μέσα στις επόμενες ώρες, συμπεριλαμβανομένου μιας ισχυρής μετασεισμικής δόνησης 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά της 23:40
 (ώρα Ελλάδας) χθες το βράδυ.


Διαβάστε επίσης:
Νέος ισχυρός σεισμός στην Τουρκία, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011, 00:36


Τα τουρκικά Μ.Μ.Ε. μεταδίδουν συνεχώς οδηγία του υπουργείου Εσωτερικών προς τους πολίτες των περιοχών που έχουν πληγεί από τον σεισμό να παραμείνουν μακριά από κατεστραμμένα κτίρια, προειδοποιώντας για ενδεχόμενες καταρρεύσεις λόγω των μετασεισμών.





Χιλιάδες κάτοικοι στις δύο πόλεις πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους την ίδια στιγμή που ο τουρκικός Ερυθρός Σταυρός δημιούργησε προσωρινό καταυλισμό μέσα σε στάδιο και προσωρινά καταλύματα σε γειτονικά χωριά.
Σε εξέλιξη βρίσκονταν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας η επιχείρηση διάσωσης των σωστικών συνεργείων προκειμένου να απεγκλωβιστούν εκατοντάδες άνθρωποι που καλούσαν απεγνωσμένα για βοήθεια.





«Παντού ακούς φωνές ανθρώπων που καλούν σε βοήθεια
Η κατάσταση είναι απελπιστική», ανέφερε ένας κάτοικος της Ερσίς στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters.


Λόγω των τεράστιων καταστροφών που έχουν σημειωθεί στο σύστημα ηλεκτροδότησης, τα σωστικά συνεργεία έκαναν χρήση γεννητριών προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν την αναζήτηση για επιζώντες.








Ο φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά είναι μεγάλος καθώς όπως φαίνεται και στις εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και ειδησεογραφικά πρακτορεία, μεγάλα τμήματα των Βαν και Ερσίς έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί.











Παράλληλα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι περίπου 150 τρόφιμοι σωφρονιστικού ιδρύματος στην περιοχή κατάφεραν να διαφύγουν προσωρινά όταν ένας από τους τοίχους της φυλακής κατέρρευσε.
Εκπρόσωπος της Αστυνομίας εξήγησε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι ένας μικρός μόνο αριθμός διαφεύγει της σύλληψης.

Βιβλικές εικόνες στην πόλη Βαν



Τις πρώτες ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, η κατάσταση που επικρατούσε στις πληγείσες περιοχές ήταν δραματική, αφού τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν εύκολα τους εγκλωβισμένους και τα κατεστραμμένα κτήρια.


Ο δήμαρχος του Βαν απηύθυνε έκκληση για βοήθεια:
«Έχουμε πολλούς νεκρούς, θέλουμε βοήθεια, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε, πρέπει να συνδράμουν επιπλέον σωστικά συνεργεία».



(Σε απόγνωση οι κάτοικοι του Βαν)


Ο σεισμός, που έγινε σε μικρή απόσταση από το Βαν, μία πόλη με 390.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, έχει κυριολεκτικά ισοπεδώσει μεγάλα τμήματα της πόλης.



(Yπαίθρια ιατρεία)


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και αρκετοί υπουργοί μετέβησαν εσπευσμένα στις πληγείσες περιοχές, ενώ οι Αρχές έχουν κινητοποιήσει συνεργεία διάσωσης απ' όλη τη χώρα, προκειμένου να σπεύσουν στις δύο πόλεις.



(Το επίκεντρο του σεισμού)


Το έργο των διασωστών δυσχεραίνουν οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ακόμη και χιονόπτωση τις επόμενες ώρες.





Το σεισμολογικό κέντρο του Kandilli ανακοίνωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Tην ίδια ώρα, το σεισμολογικό ινστιτούτο του Πανεπιστήμιου Ατατούρκ υπολογίζει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7 R.


Να σημειωθεί ότι μετά τον σεισμό ακολούθησαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμιλογικό Κέντρο EMSC.


Να σημειωθεί ότι μετά τον σεισμό ακολούθησαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμιλογικό Κέντρο EMSC.




Δείτε τη στιγμή που χτύπησε ο Εγκέλαδος:



Tα τουρκικά Μ.Μ.Ε. αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν καταρρεύσει δεκάδες οικίες, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από τούβλα και λάσπη.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταρρεύσει ένα 7όροφο κτήριο και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι.
Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην επαρχία Χακιάρι, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από το επίκεντρο.
Το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε νωρίτερα το Βαν υπάρχουν νεκροί και ότι προκλήθηκαν υλικές ζημιές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.












Επίσης, έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η επικοινωνία στην πόλη Βαν.

Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Υπηρεσία Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου σε πραγματικό χρόνο, βασιζόμενη σε στοιχεία της κατανομής του πληθυσμού της περιοχής όπου γίνεται ο σεισμός και της κατάστασης των κτηριακών εγκαταστάσεων και κατασκευών, οι νεκροί μπορεί να κυμαίνονται από 8.000-20.000, ενώ οι τραυματίες από 20.000-60.000.





Ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας, μιλώντας στη zougla.gr, αναφέρει ότι «είναι μια πρώτη εκτίμηση που γίνεται με επιστημονικά δεδομένα, η οποία όμως βασίζεται σε προκαταρτικά δεδομένα έως τώρα, διότι το μέγεθος του σεισμού παίζει σημαντικό ρόλο στην εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου και αυτό το μέγεθος έχει αλλάξει πολλές φορές τις τελευταίες ώρες από διάφορα σεισμολογικά ινστιτούτα.
 Θα πρέπει να περιμένουμε λίγη ώρα, για να έχουμε μια αξιόπιστη εκτίμηση».


Δεν υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα


Η zοugla.gr είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δρ Γεράσιμο Χουλιάρα, Κύριο Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος μας ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα, λόγω του σεισμού στη γειτονική χώρα.
O κίνδυνος κατάρρευσης κτηρίων στην Τουρκία είναι μεγάλος, λόγω των άθλιων κτιριακών εγκαταστάσεων.


Δείτε πώς κατάγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στην Αλεξανδρούπολη






Δείτε πώς κατάγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στην Αγία Παρασκευή Μυτιλήνης





Δείτε πώς κατάγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στη Χίο





Χάρτης των τεκτονικών ρηγμάτων της Τουρκίας





Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι στην ευρύτερη περιοχή διακλάδωσης δύο τεράστιων ενεργών τεκτονικών ρηγμάτων της Ανατολίας.
Το ένα είναι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο εισέρχεται έως το Αιγαίο, και το άλλο είναι το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, το οποίο ξεκινάει από το επίκεντρο του σημερινού σεισμού και καταλήγει στο Κυπριακό τόξο.






Στο πλευρό της Τουρκίας η Ελλάδα και το Ισραήλ

Για την ετοιμότητα του ελληνικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τις τουρκικές Αρχές, για την αντιμετώπιση της καταστροφής που έπληξε τη γειτονική χώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Λαμπρινίδης, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό, εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό.

Στο μεταξύ, παραμερίζοντας για λίγο τη διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες, το Ισραήλ έσπευσε να προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία που δοκιμάζεται από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Κυριακή το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η χώρα θα προσφέρει «τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικό προσωπικό, εξοπλισμό και ομάδες διάσωσης».
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011, 05:58

ΠΗΓΗ:
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=404223&cid=5



*******************************


















 

************************************************************************

 

Αγώνας δρόμου για επιζώντες




























21.30 Για το ρήγμα της Ανατολίας μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών



20.30 Για το μέγεθος του σεισμού αλλά και το ενδεχόμενο να προκαλέσει «ντόμινο» σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του Alter, ο σεισμολόγος, Σταύρος Τάσσος



19.30 Τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, είχε ο Ισραηλινός πρόεδρος, Σιμόν Πέρες



8.50 Δείτε τι είπε στη ΝΕΤ ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος για το ενδεχόμενο «ντόμινο»



ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ:
SEE MORE HERE:

 http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=100533&catID=4



*******************




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου