Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επιλογή "ισλαμιστή" Αρχηγού στη Τουρκία.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επιλογή "ισλαμιστή" Αρχηγού στη Τουρκία.





Ισλαμιστής ή καιροσκόπος;
 Ότι κι από τα δύο κι αν αποδειχτεί ο νέος Αρχηγός των Τουρκικών ΕΔ,Νετζέντ Οζέλ ένα είναι βέβαιο:
θα αποτελέσει μια νέα πραγματικότητα στις ελληνοτουρκικές στρατιωτικές σχέσεις,είτε αυτές είναι καλές ,είτε περάσουν σε φάση έντασης. Μια πραγματικότητα που θα χρειαστεί στενή παρακολούθηση και καλή ανάλυση.


Μέχρι σήμερα οι Έλληνες στρατιωτικοί είχαν απέναντί τους το λεγόμενο κεμαλικό κατεστημένο.
Παρά τις όποιες δαφοροποιήσεις που μπορεί να επέβαλε η προσωπικότητα του καθε Τούρκου Αρχηγού, τα χνάρια αυτού του κατεστημένου ήταν πλέον λίγο ,πολύ γνωστά για να μην πούμε …οικεία στους Έλληνες στρατιωτικούς.


Δεν είναι τυχαίο ότι όταν οι Έλληνες διπλωμάτες πανηγύριζαν για την άνοδο Ερντογάν στην εξουσία ,οι στρατιωτικοί μας ήταν -και είναι - πολυ επιφυλακιτκοί για τον “χαρισματικό” Ταγίπ.


Το πρόβλημα με τον νέο “Πασά” των Τουρκικών ΕΔ είναι ότι είτε πραγματικός ισλαμιστής αποδειχτεί,είτε καιροσκόπος που είδε που πάει το κύμα και το καβάλησε,
θα πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει τα γαλόνια τα οποία πρόωρα φόρεσε.
Και δεν εννοούμε στη κυβέρνηση Ερντογάν.
Αυτή φαίνεται ότι έχει πειστεί από τον Οζέλ εδώ και πολύ καιρό και είχε ανοίξει το δρόμο για να αναλάβει την Αρχηγία το 2013 όμως ,όχι τώρα.
Το ερώτημα είναι αν ο νέος Αρχηγός θα είναι αποδεκτός από το σύνολο της ελίτ των Τούρκων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών.
Μπορεί οι ισλαμιστές να έχουν κατορθώσει εδώ και πολλά χρόνια να “εισβάλουν” και στις ΕΔ, με πολλούς αξιωματικούς να δηλώνουν πίστη στον Ερντογάν, όμως κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι Τουρκικές ΕΔ δεν είναι ακόμη το
δημιούργημα του Κεμάλ.
Η αποχώρηση όλων των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων δείχνει ότι το στράτευμα στη Τουρκία ακόμη αρνείται να υποταχθεί στη νέα πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις.


Το προβλημα για την Ελλάδα θα προκύψει αν η ανάγκη επιβεβαίωσης του νέου Αρχηγού,τον οδηγήσει σε μία σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, σε επιλογές όξυνσης στο Αιγαίο και στη Κύπρο.
Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Ο Οζέλ θεωρείται πολύ σκληρός αξιωματικός και αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά
 οι Κούρδοι αντάρτες,τους οποίους αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ωμότητα όποτε χρειάστηκε να τους πολεμήσει.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ



ΙΣΙΚ ΚΟΣΑΝΕΡ-Αρχηγός ΕΔ



ΕΡΝΤΑΛ ΤΖΕΙΝΑΟΓΛΟΥ-Α/ΓΕΣ


ΕΣΡΕΦ ΟΥΓΟΥΡ-Α/ΓΕΝ



ΧΑΣΑΝ ΑΚΣΑΙ-Α/ΓΕΑ

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΖΗΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑ


Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους με πνεύμα ενότητας, αναφέρει ανακοινωθέν του γραφείου του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που εκδόθηκε μετά τις παραιτήσεις τεσσάρων ανώτατων στελεχών των γενικών επιτελείων των τριών όπλων των ένοπλων δυνάμεων χθες.


Η ανακοίνωση τονίζει επίσης ότι ο αρχηγός της στρατοχωροφυλακής Νετζντέτ Οζέλ, που μόλις διορίστηκε επικεφαλής του γενικού επιτελείου του στρατού ξηράς, αναλαμβάνει επίσης αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.


Το ανακοινωθέν του πρωθυπουργικού υπογραμμίζει ακόμη πως το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιήσει τις κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις, θα συνεδριάσει κανονικά όπως ήταν προγραμματισμένο την Δευτέρα.




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου