Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ο Πρόεδρος της Βουλής για την άρση της βουλευτικής ασυλίας


Ο Πρόεδρος της Βουλής για την άρση της βουλευτικής ασυλίας

Σήμερα στην Βουλή


Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2003

«Είμαι ήσυχος για το αποτέλεσμα», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης σχετικά με την ψηφοφορία για τις αιτήσεις άρσης της ασυλίας βουλευτών, σε σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξή του, «γιατί η τροποποίηση που κάναμε στον Κανονισμό προβλέπει ότι μία Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα, με Πρόεδρό της έναν Αντιπρόεδρο της Βουλής τον οποίο ορίζει ο Πρόεδρος του Σώματος, η οποία με πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα ξεκαθαρίζει τα ζητήματα και προτείνει. 
Πιστεύω ότι η πρόταση αυτής της Επιτροπής θα υπερψηφισθεί από την πλειονότητα των συναδέλφων», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι «είναι η πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας, διότι μέχρι τώρα η ψηφοφορία ήταν μυστική. Υπήρχε μια κακή συνήθεια να μη δίδεται ένα αποτέλεσμα. 
Όταν αίρεται η ασυλία ενός βουλευτή», είπε, «θεωρείται ως τώρα περίπου ότι καταδικάζεται, όπως επίσης όταν δεν αίρεται η ασυλία θεωρείται ότι αθωώνεται από τη Βουλή. 
Δεν συμβαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. 
Είναι γνωστό ότι όταν λήγει η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής, και κάτω από δυσμενέστερους όρους, διότι δεν είναι πια βουλευτής, εκπρόσωπος του λαού, οδηγείται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. 
Αυτό προβλέπουν οι νόμοι. 
«Ο λαός αξιώνει και σωστά, κατά τη γνώμη μου, να λογοδοτεί ο βουλευτής στη Δικαιοσύνη, όπως κάθε πολίτης, όταν δεν πρόκειται για πράξη ή κατηγορία, είτε αληθή είτε ψευδή, που του αποδίδεται άσχετη με το λειτούργημά του ή δεν επηρεάζει το ρόλο του στη Βουλή, το ρόλο της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία ανήκει. 
Αύριο θα έχουμε φανερή ονομαστική ψηφοφορία. 
Πιστεύω ότι η πρόταση της Επιτροπής θα υπερψηφισθεί από την πλειονότητα των συναδέλφων μου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Όταν ρωτήθηκε ο κ. Κακλαμάνης αν «ήρθε επιτέλους η στιγμή που η ασυλία θα αφορά αυστηρά και μόνο στην άσκηση των πολιτικών καθηκόντων του βουλευτή και δεν θα αποτελεί μια ασπίδα ακαταδίωκτου για οτιδήποτε αφορά την ποινική δραστηριότητα ενός ανθρώπου», απάντησε: 
«Νομίζω ότι ήρθε αυτή η στιγμή και πρέπει να το καταλάβουμε και εμείς οι βουλευτές, αλλά πρέπει να βοηθήσετε και οι δημοσιογράφοι, που διαμορφώνετε και επηρεάζετε την κοινή γνώμη. 
Αν αρθεί η ασυλία ενός βουλευτή δεν ξέρω τι θα γράψετε, τι θα πείτε. 
Θυμάμαι ότι πριν χρόνια ήρθη η ασυλία ενός βουλευτή, έχασε την έδρα του διότι ο λαός θεώρησε ότι τον καταδικάσαμε όλοι, τα μέσα εξαπέλυσαν μύδρους και τελικώς ο συγκεκριμένος βουλευτής αθωώθηκε. 
Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά στον κοινοβουλευτικό θεσμό. 
Ο θεσμός αυτός», υπογράμμισε, «είναι η βάση της σύγχρονης δημοκρατίας μας και πρέπει και οι βουλευτές να ενεργούμε έτσι ώστε να μη πλήττεται ο θεσμός και όλοι όσοι μπορούμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη να βοηθήσουμε να καταλάβει ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, αλλά μια διαδικασία, όπως για κάθε πολίτη που πρέπει όταν κατηγορείται για μία πράξη να πηγαίνει να δίδει λόγο στη δικαιοσύνη. 
Αυτή είναι η δική μου άποψη και γι’ αυτό αποφάσισα «να σπάσω», μία τακτική που ακολουθούσε 150 χρόνια το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αντί μυστικής ψηφοφορίας να εισηγηθώ τη φανερή ψηφοφορία, διότι εκεί ο καθένας μας παίρνει προσωπικά την ευθύνη και δεν μπορεί κανείς πια να λέει 
«οι βουλευτές φταίνε όλοι».
 Θα φταίει ο Α ή ο Β, επώνυμα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=74d9fda6-ec69-42a4-9cdf-d34880aeeb95









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου