Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Στενή η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Στενή η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ




 Το 2013 στην Ελλάδα σημειώθηκαν, για άλλη μια χρονιά, μικρής εμβέλειας τρομοκρατικές επιθέσεις, κυρίως από αναρχικές ομάδες, οι οποίες ωστόσο, δεν είχαν στόχο την πρόκληση θυμάτων, αλλά ήταν περισσότερο πράξεις πολιτικού περιεχομένου, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία ανά τον κόσμο. Στην έκθεση επισημαίνεται παράλληλα, ότι η συνεργασία των ελληνικών και των αμερικανικών αρχών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας παραμένει στενή.

Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν, κυρίως, στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και είχαν στόχους περιουσίες πολιτικών προσώπων, τα πολιτικά τους γραφεία, τράπεζες και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, υπουργεία, εφορίες και ιδιωτικά οχήματα.    

Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρονται τα εξής περιστατικά:
Στις 20 Ιανουαρίου 2013: Επίθεση με δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, στον πρώτο όροφο εμπορικού κέντρου στην Αθήνα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ανδρών της ασφάλειας του κτηρίου.
Στις 30 Ιουλίου 2013: Άνδρες του λιμενικού εντόπισαν ανοικτά της Χίου σκάφος που μετέφερε μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικών. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο Χασάν Μπιμπέρ, μέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος που καταζητείται στην Τουρκία για τρομοκρατικές επιθέσεις.
Την 1η Νοεμβρίου 2013: Επίθεση ενόπλων στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό δύο ατόμων.
Στις 24 Δεκεμβρίου 2013. Άτομα της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Αναρχική Ομοσπονδία/Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο» απείλησαν να ρίξουν δηλητήριο σε προϊόντα της εταιρείας Coca Cola, με αποτέλεσμα την απόσυρση των προϊόντων της εταιρείας από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Στις 24 Δεκεμβρίου 2013: Άγνωστοι πυροβόλησαν, περίπου 60 φορές, προς την οικία του γερμανού Πρέσβη στην Αθήνα. Καμία σύλληψη δεν έχει γίνει για το περιστατικό.

Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ «αδύναμο» σύστημα διαβατηρίων και προσωπικών εγγράφων. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, η ελληνική ταυτότητα είναι πολύ εύκολο να παραχαραχθεί, είτε όσον αφορά τις πληροφορίες που περιέχει, είτε την φωτογραφία, ενώ δεν περιλαμβάνει νέα δεδομένα, όπως ψηφιακές φωτογραφίες και βιομετρικά χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την εκδίκαση υποθέσεων τρομοκρατίας οι συντάκτες της έκθεσης του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν ότι στις 3 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε η δίκη πέντε μελών της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», εκ των οποίων οι τρεις έλαβαν την ανώτατη ποινή φυλάκισης που προβλεπόταν, ενώ οι άλλοι δύο που αναζητούνται από το 2012, όταν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί, καταδικάστηκαν ερήμην.

Η δίκη 19 μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία τον Πυρήνων της Φωτιάς» που έχει ξεκινήσει από το 2011 συνεχίστηκε το 2013, καθώς σημειώνονται αρκετές καθυστερήσεις για δικονομικούς και γραφειοκρατικούς λόγους, επισημαίνεται στην έκθεση.

Τέλος, τονίζεται ότι το 2013 οι αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων πραγματοποίησαν ελέγχους σε 3.318 συναλλαγές στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν ύποπτες δραστηριότητες.

 VOA News





ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ;;;








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου