Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Σπουδαίες αποκαλύψεις στην Αρχαία Ολυμπία!

Σπουδαίες αποκαλύψεις στην Αρχαία Ολυμπία!


Πρώτον, η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο, που γινόταν από εκείνο ακριβώς το σημείο, μεταφέρθηκε, προκειμένου ο σύγχρονος επισκέπτης να έχει εισερχόμενος την ίδια αίσθηση με τον αρχαίο. Δεύτερον, η αποκάλυψη του σημαντικού μνημείου σε όλο του το μέγεθος επιτρέπει να φανταστεί κανείς καλύτερα τι συνέβαινε στους αρχαίους αγώνες, όπως είπε η....
γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα.

Η ανασκαφή, όπως αναφέρει το ethnos.gr, εντόπισε το πέρας του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και τη συνέχεια της Ανατολικής Στοάς του μνημείου, που σταδιακά αποκαλύπτεται σε όλο του μεγαλείο.

Το ΚΑΣ έκρινε την τύχη των αρχαιοτήτων, οι οποίες εντοπίστηκαν στις πρόσφατες ανασκαφές. Πρόκειται για ένα φρέαρ, δύο κλιβάνους, κατάλοιπα δαπέδου από πήλινες πλάκες και υπολείμματα τείχους της ρωμαϊκής και υστερορωμαϊκής περιόδου, που "διατρέχει" εξωτερικά την Ανατολική Στοά.

Τα αρχαία ήρθαν στο φως το τελευταίο διάστημα, μέσα σε μια έκταση 350 τ.μ., στο πλαίσιο έργου που εκτελείται για την αποκάλυψη και ανάδειξη του Γυμνασίου και για τη χωροθέτηση της νέας εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο. Έως το πέρας του έργου θα ερευνηθούν άλλα 60 τ.μ. 
Πρόκειται πιθανότατα για κατάλοιπα οικιστικών κι εργαστηριακών εγκαταστάσεων, που χρονολογούνται μεταξύ 3ου και 4ου αι. μ.Χ. και τα οποία θα διατηρηθούν σε κατάχωση.

Δεν βρέθηκε ίχνος της πομπικής οδού

Από το μνημείο δεν σώζεται η Δυτική Στοά, η οποία έχει παρασυρθεί από τον ποταμό Κλαδέο, ενώ από τις πρόσφατες ανασκαφές δεν βρέθηκε ίχνος της πομπικής οδού, που οδηγούσε στο χώρο ιερείς, ελλανοδίκες, αθλητές και επισήμους, καθώς, όπως ειπώθηκε, πολύ πιθανόν να καταστράφηκε από μεταγενέστερη χρήση.

Μεταξύ άλλων, στα κινητά ευρήματα ανήκουν όστρακα κεραμικής και εργαλείων, 350 χάλκινα νομίσματα κι ένα χάλκινο ειδώλιο ανδρικής μορφής, που σχετίζεται με ρωμαϊκή θεότητα.

Το Γυμνάσιο της Αρχαίας Ολυμπίας οικοδομήθηκε στον επίπεδο χώρο βορειοδυτικά της Άλτεως, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου, εξυπηρετούσε δε τις προπονήσεις των αθλητών στα αγωνίσματα δρόμου και στο πένταθλο. Το κτίριο που σώζεται σήμερα χρονολογείται στο 2ο αι. π.Χ.

attacktv.gr











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου