Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Τα μηνύματα Τσίπρα προς την Τουρκία

Τα μηνύματα Τσίπρα προς την Τουρκία


 Πρώτο μήνυμα Τσίπρα στην Αγκυρα με αφορμή την επίσκεψη στη Λευκωσία: Εμπόδιο το “Μπαρμπάρος”

Πρώτο μήνυμα Τσίπρα στην Αγκυρα με αφορμή την επίσκεψη στη Λευκωσία: Εμπόδιο το “Μπαρμπάρος”

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Λίγα 24ωρα πριν την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο, την ερχόμενη Δευτέρα, ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα προς την Τουρκία τόσο για το Κυπριακό όσο και για τα ελλαδοτουρκικά.
Ο κ. Τσίπρας διά της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, στην οποία παραχώρησε συνέντευξη, έθεσε εν πολλοίς τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί η Αθήνα έναντι της Άγκυρας. Είναι δε σαφές πως κατά την επίσκεψη του στη Λευκωσία τα ζητήματα αυτά, όπως και θέματα οικονομίας και συντονισμού, θα συζητηθούν με την κυπριακή πλευρά και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Το μήνυμα, λοιπόν, που έστειλε προς την Άγκυρα κωδικοποιούνται ως εξής:
Πρώτο, σημείωσε ότι υποστηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυβέρνηση, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα. Κατέστησε, όμως, σαφές πως η επίτευξη αυτού του στόχου εμποδίζεται από τις δραστηριότητες του τουρκικού σκάφους «Μπαρμπαρός», το οποίο «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εξήγησε πως είναι πολύ σημαντικό να αποχωρήσει το πλοίο από την περιοχή και να παραμείνουν ανοιχτοί όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Δεύτερο, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, παρουσιάσθηκε υπέρ της ανάγκης για ανάπτυξη των σχέσεων εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Υπενθυμίζοντας πως το κόμμα του και στις πιο δύσκολες εποχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων έπαιξε σημαντικό ρόλο στις «ειρηνικές κινήσεις στις δύο χώρες» υπέδειξε τα εξής: Ο μόνος τρόπος για να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή είναι ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα και την αρχή της καλής γειτονίας. Ο Πρωθυπουργός έσπευσε, ωστόσο, να θέσει ένα βασικό ερώτημα προς την τουρκική πλευρά: Πώς μπορούν να γίνουν βήματα προς το μέλλον όταν για παράδειγμα ο αριθμός των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας από την Τουρκία τριπλασιάστηκε το 2014 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ή όταν εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση `casus belli`;
Τρίτο, επί της αρχής είπε πως η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό έχει μεγάλη σημασία για το λαό της Κύπρου – Ε/κ και Τ/Κ – την Ελλάδα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ΕΕ και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Αλέξης Τσίπρας φθάνει τη Δευτέρα στην Κύπρο και θα αναχωρήσει την επόμενη το πρωί για τη Ρώμη. Θα έχει πολλές και διαδοχικές επαφές. Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα έχουν σύσκεψη στην παρουσία των συνεργατών τους. Θα δει διαδοχικά τα κόμματα, τον Πρόεδρο της Βουλής και θα προσφωνήσει την ολομέλεια του κοινοβουλίου. Επίσης, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί και αντιπροσωπεία της επιτροπής Αγνοουμένων.
ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ προσβλέπει στην επίσκεψη του νέου Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο, την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως μέσα και από τη συζήτηση που θα γίνει θα διαφανεί η στενή συνεργασία, η οποία διαχρονικά υπάρχει ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Στην ατζέντα των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κ. Τσίπρα θα βρεθούν το Κυπριακό, η οικονομία, οι τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας καθώς και πολλά άλλα θέματα.
Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την οικονομική πολιτική και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «η κάθε χώρα αποφασίζει να λαμβάνει αποφάσεις, να κινείται βάσει των δικών της στρατηγικών συμφερόντων. Εμείς ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του νέου Έλληνα Πρωθυπουργού».
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ο ΤΟΥΡΚΟΥΣ Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να είναι συγκρατημένος, δήλωση η οποία χαρακτηρίστηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ ως η πρώτη προειδοποίηση προς τον Τσίπρα.
Σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση, ο Τούρκος Πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει προεκλογική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το εξωτερικό χρέος της. “Κάποια μηνύματα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένα. Η πολιτική δεν σηκώνει πολύ ευαισθησίες. 
Πρέπει να υπάρχει ισορροπία στον λαϊκισμό γιατί αν στην συνέχεια δεν στηρίξεις αυτά τα μηνύματα τότε υπάρχει πρόβλημα”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. 
Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε: “Δίνω μεγάλη σημασία σε αυτά που γράφονται στην Ελλάδα για την Τουρκία. Με τους προηγούμενες ηγέτες οι διμερείς μας σχέσεις ήταν πολύ καλές πάντα. Ελπίζω να είναι έτσι και με τον κ. Τσίπρα”.
ΤΟΝΤ: Βλέπει βήματα από  δυο πλευρές ο Άιντα
Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ πρέσβης στη Λευκωσία, Ρικ Τοντ, δηλώνει πως ο κ. Άιντα αποδέχεται ότι έχουν γίνει κάποια βήματα καλής πρόθεσης και από την ε/κ και από την τ/κ πλευρά, τα οποία όμως δεν ήταν αρκετά για την επανέναρξη των συνομιλιών. 
Ο Βρετανός διπλωμάτης απαντούσε σε παρατήρηση του δημοσιογράφου της τ/κ εφημερίδας Χαβαντίς ότι παρά τη νέα NAVTEX το Μπαρμπαρός βρίσκεται στο λιμάνι της Αμμοχώστου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε να συζητήσει το θέμα των υδρογονανθράκων στις διαπραγματεύσεις, αλλά ακόμη υπάρχει αδιέξοδο. 
Είναι γι αυτό, πρόσθεσε, που ο κ. Άιντα συνεχίζει την αναζήτηση τρόπων για την επανέναρξη του διαλόγου. 
Και στην πολιτική, και στη διπλωματία, και στη δημοσιογραφία, όταν συναντάτε τα καθημερινά προβλήματα, είναι σημαντικό να θυμάστε την ουσία, ανέφερε.
#“Πρέπει να είστε επικεντρωμένοι στο στόχο και όταν εκτροχιάζεστε, πρέπει να θυμάστε πού είναι ο στόχος στον οποίο θέλετε να φτάσετε”. Στην προκειμένη, είπε, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ποιος είναι ο στόχος αυτής της διαδικασίας, που είναι η επανένωση της Κύπρου.

Περαιτέρω ανέφερε πως «κανείς δεν μπορεί να υποθέσει ότι το καθεστώς θα συνεχιστεί»
Οι Κύπριοι, είπε, δεν πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα «προτιμάτε να συνεχίσει το στάτους κβο ως έχει ή να πάρετε το ρίσκο της λύσης», αλλά στο ερώτημα «προτιμάτε το ρίσκο της λύσης ή της μη λύσης;
Είναι πολύ σημαντικό να δεις το θέμα από αυτή την άποψη». Σύμφωνα με τον Ρικ Τοντ, μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης και η μη συμφωνία που υπάρχει εδράζεται και σε αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης. «Η έλλειψη εμπιστοσύνης δεν είναι υποβοηθητική», είπε.-mignatiou.com

mati-gr.blogspot.gr












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου