Νέα τροπή στην υπόθεση ελληνική κρίση χρέους δίνουν δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.
Σύμφωνα με έγγραφο της αμερικάνικης πρεσβείας... στο Βερολίνο, έγγραφο που αποκαλύπτει ο ιστότοπος Wikileaks και αναδημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σε έγγραφο με ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου 2010, η γερμανική κυβέρνηση είχε γνώση της ακριβής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και δήλωνε… ευτυχής που δεν ενημέρωσε τους γερμανούς πολίτες!
Ότι και αν πιστεύει κανείς για την εγκυρότητα των εγγράφων αυτών, τα έγγραφα της αμερικάνικης πρεσβείας στο Βερολίνο για τις επαφές του αμερικανού πρέσβη με γερμανούς αξιωματούχους.
Μία μέρα πριν την έκδοση του «ενημερωτικού» αυτού σημειώματος οι 27, κατά τη διάρκεια έκτακτης Συνόδου Κορυφής είπαν «ναι» για το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της.
Ο αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Φίλιπ Μέρφι, απόφοιτος του Χάρβαρντ και επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs, είχε σημαντικές επαφές με τους Γερμανούς αξιωματούχους, οι οποίοι στις μεταξύ τους συζητήσεις αποκάλυψαν ότι η γερμανική θέση ήταν ξεκάθαρη:
Δεν ήθελε να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ελληνικής κρίσης, και πολύ περισσότερο δεν ήθελαν να ενημερώσουν τους γερμανούς πολίτες για το κόστος της κρίσης στην γερμανική οικονομία.
Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα της αμερικάνικης πρεσβείας, Γερμανοί υπουργοί επί μήνες συζητούσαν το «ελληνικό ζήτημα».
Όπως αποκαλύπτει ο αμερικανός πρέσβης, η Γερμανική κυβέρνησης ήταν ιδιαίτερα… ευτυχής για την «ασάφεια» της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, καθώς η κυβέρνηση της Μέρκελ δεν είχε πλέον την υποχρέωση να ενημερώσει για τις όποιες αποφάσεις τον γερμανικό λαό.
Προφανώς, όμως, το ίδιο ισχύει για όλους τους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών που συμμετείχαν στην κρίσιμη αυτή Σύνοδο Κορυφής… Για την ακρίβεια, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης εκμυστηρεύτηκε στον αμερικανό πρέσβη, ότι η κυβέρνηση της Μέρκελ στην ουσία «εξαπατούσε» για καιρό τον γερμανικό λαό…
Σύμφωνα με τα έγγραφα της πρεσβείας,
Ο Βόλφγκανγκ Μερτς, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εξήγησε στην αμερικάνικη πλευρά ότι πιθανότατα, ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα άνοιγε τον Ασκό του Αιόλου, και αποτελούσε ένα «κακό» προηγούμενο για τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Τον Φεβρουάριο του 2010, η γερμανική κυβέρνηση, όπως διαφαίνεται από το έγγραφο της πρεσβείας, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τελικά η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να προσφύγει στο ΔΝΤ και να ζητήσει την «εμπλοκή» του Οργανισμού στα δημοσιονομικά προβλήματα χώρας της Ευρωζώνης.
Τον Φεβρουάριο του 2010, οι Γερμανοί απέκλειαν αυτό το ενδεχόμενο, καθώς το θεωρούσαν κάτι περισσότερο από απίθανο.
Σε άλλο σημείο του τηλεγραφήματος στα ανώτερα κλιμάκια του Λευκού Οίκου από την αμερικάνικη πρεσβεία του Βερολίνου επισημαίνεται ότι η Γερμανική πλευρά δεν είναι βέβαιη ότι τα μέτρα λιτότητας στην Αθήνα μπορεί να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οι δανειστές μας, αποδεικνύεται πως δεν είναι σίγουροι για την αποδοτικότητα των μέτρων π[ου μας επιβάλλουν!
Όπως μάλιστα ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ, η Γερμανία δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει εκείνη από το ευρώ!
Ο ίδιος ο Μάγιερ, μάλιστα, αποκάλυψε στον αμερικανό πρέσβη ότι είχε προτείνει από πολύ νωρίτερα τη θέσπιση συγκεκριμένης διαδικασίας για να τεθούν σε επιτήρησε συγκεκριμένες χώρες του ευρώ που δεν τηρούσαν τα δημοσιονομικά επίπεδα που «απαιτεί» η ευρωζώνη.
prionokordela.
=============================
07.11.2011
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μαζί με τον Σταύρο Δήμα, συμμετείχαν ενεργά στις πολιτικές ζυμώσεις για να βρεθεί λύση στο εθνικό αδιέξοδο που προέκυψε τις τελευταίες μέρες, λόγω των πρωτοβουλιών του Γιώργου Παπανδρέου.
Το Σάββατο το απόγευμα μάλιστα, στη δήλωση που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, προϊδεάζοντας για την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να συνδράμει σε ένα τέτοιο υπερβατικό εγχείρημα, με την αναγκαία και αυτονόητη συνθήκη να παραιτηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, οι δυο αντιπρόεδροι του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βρέθηκαν στο πλευρό του Αρχηγού τους, και στο τηλεοπτικό πλάνο που προβλήθηκε από τη Συγγρού.
Σήμερα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προχώρησε σε μια κατεξοχήν πολιτική δήλωση, για τη στάση που κράτησε η Νέα Δημοκρατία στο θέμα της συγκρότησης μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας. Καθώς και για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.
«Για άλλη μια φορά, η Νέα Δημοκρατία κλήθηκε να διαφυλάξει, με μια ιστορική υπέρβαση, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας. Το μέλλον του τόπου μας.
Η Ελλάδα κερδίζει χρόνο. Και διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις ώστε, στις εκλογές που θα διεξαχθούν μόλις η νέα κυβέρνηση ολοκληρώσει την αποστολή της, η κοινωνία να αποφασίσει νηφάλια και χωρίς την πίεση τελεσιγράφων, το πώς θέλουμε να πορευτούμε, για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, εγγυώνται, και τώρα και στο αύριο, ότι εκφράζουν την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος.
Για να ανακτήσει η Ελλάδα την εθνική αξιοπρέπεια και το διεθνές κύρος της. Για να διεκδικήσει κεντρικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, σε μια εποχή που συντελούνται μεγάλες αλλαγές, ανακατατάξεις, και δημιουργούνται νέοι συσχετισμοί.
Πάνω απ’ όλα όμως, για να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό περιβάλλον ασφάλειας και σιγουριάς για τους Έλληνες πολίτες», καταλήγει η δήλωση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
=================================
07.11.201
Μετά την απόφασή του να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα του Αντώνη Σαμαρά, και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, το κεντρικό ερώτημα που έχει στον πυρήνα του τον Γιώργο Παπανδρέου, αφορά φυσικά στο τι προτίθεται να κάνει ο επί επτά έτη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον ρόλο του στην ηγεσία του Κινήματος.
Το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι η θητεία του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία, λήγει τις επόμενες ημέρες, ολοκληρώνοντας τέσσερα χρόνια από την εσωκομματική επικράτηση του, στη μάχη του 2007. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός, η θητεία του δεν παρατείνεται αυτοδικαίως, και έτσι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να οδηγηθεί στη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού από τη βάση.
Μια εξέλιξη που φαντάζει εκτός πραγματικότητας, με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς μια πιθανή απόπειρα να προσφύγει το ΠΑΣΟΚ στη βάση του, με την κοινωνία να βρίσκεται σε αναβρασμό, θα ισοδυναμούσε με πολιτικό χαρακίρι.
Γι’ αυτό και πληθαίνουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι φωνές που λένε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία, και να οδηγήσει εκείνος το Κίνημα στις επόμενες εκλογές. Αναλόγως δε με το αποτέλεσμα, εν συνεχεία να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες, πιθανότατα για τη διεξαγωγή εκτάκτου Συνεδρίου, από το οποίο θα εκλεγεί προσωρινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ώστε, εν ευθέτω χρόνω, και αφού θα έχει κοπάσει η… οργή της κοινωνίας, να καταστεί εφικτή η απευθείας εκλογή από τη βάση του ΠΑΣΟΚ.
Οι υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου πάντως, σχολιάζουν ότι οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού οδήγησαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, και ο ίδιος δεν δίστασε να θυσιάσει το αξίωμά του. Τονίζουν μάλιστα με νόημα τις σημερινές θετικές αναφορές της Άνγκελα Μέρκελ για τη στάση του.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
===============================
Στρίβειν δια του αρραβώνος;
07.11.2011
Το «στρίβειν δια του αρραβώνος» το ξέρετε; Πριν απαντήσετε θετικά ή αρνητικά σας παραπέμπω σε κάποιες κινηματογραφικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπου ο γαμπρός προφασιζόμενος ότι πάει για τσιγάρα, γινόταν άφαντος.
Για τους νεότερους δεν χρειάζεται να αναζητήσουν πως έστριβε ο γαμπρός από τη νύφη μέσω του αρραβώνα ή πεταγόμενος στο περίπτερο για τσιγάρα. Μπορούν κάλλιστα να παρακολουθήσουν την «έκτακτη επικαιρότητα» των καναλιών.
Διότι, κακά τα ψέματα, από χθες το «συνοικέσιο» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία τείνει να εξελιχθεί σε φαρσοκωμωδία. Μόνο που έτσι όπως εξελίσσεται το… έργο δεν είναι για γέλια. Είναι για κλάματα.
ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ