«ΦΩΤΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
Γεμίζουν ανακριτές τα στρατηγεία της κάθαρσης
Οι ειδικοί δικαστικοί λειτουργοί μελετούν τις ογκωδέστα-τες δικογραφίες προκειμένου μέσα στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί η διερεύνηση τόσο των νέων όσο και άλλων υποθέσεων που εκκρεμούσαν επί χρόνια
Επιχείρηση... «καθαρά χέρια» έχει στηθεί στον δεύτερο όροφο του κτιρίου 6 της Ευελπίδων, όπου βρίσκεται το... στρατηγείο τεσσάρων ειδικών για τη διαφθορά ανακριτών, με προοπτική να γίνουν επτά και στη συνέχεια πολλοί περισσότεροι...Οι τέσσερις -μέχρι στιγμής- Ελληνες «Ντι Πιέτρο», οι οποίοι στα πρότυπα του Ιταλού πρώην εισαγγελέα, που έγινε σύμβολο της δικαστικής κάθαρσης στη γειτονική χώρα, θα προσπαθήσουν -σε χρόνο εξπρές- να διερευνήσουν «δύσοσμες» υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων που φέρονται να έχουν τελεστεί σε βάρος του Δημοσίου, με πρωταγωνιστές στις περισσότερες από αυτές στελέχη του ίδιου του Δημοσίου!
Ο νέος Νόμος 4022/2011, για την «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος», που προβλέπει ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών από ειδικούς ανακριτές
(που έχουν αυξημένες δικαιοδοσίες) η δικαστική διερεύνηση υποθέσεων διασπάθισης δημοσίου χρήματος, έχει βάλει...φωτιές στο κτίριο 6 της Ευελπίδων.
Εκεί έχουν μεταφερθεί όγκοι δικογραφιών που εκκρεμούσαν επί χρόνια σε άλλα ανακριτικά γραφεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι αρμόδιοι αναζητούν χώρους στο ίδιο κτίριο για να στεγάσουν ακόμη τρεις ειδικούς ανακριτές, μέχρι να ληφθεί απόφαση για να γίνουν ακόμη περισσότεροι, αφού ο ποινικός χάρτης διαφθοράς καταλαμβάνει όλο και περισσότερο έδαφος στη Δικαιοσύνη.
Η υπόθεση του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, που κατηγορείται ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης μέσω της οποίας διακινήθηκαν και νομιμοποιήθηκαν μίζες εκατομμυρίων, οι οποίες δόθηκαν για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων TOR-M1 και τα υποβρύχια, είναι μία από τις υποθέσεις διαφθοράς την οποία χειρίζεται ο ειδικός ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής.
Οπως είπαν δικαστικές πηγές στο «Εθνος της Κυριακής», «οι υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων σε βάρος του Δημοσίου, οι οποίες θα διερευνηθούν από ειδικούς ανακριτές, συνθέτουν τον? χάρτη διαφθοράς της χώρας»!
Μεταξύ των υποθέσεων που διερευνώνται από ανακριτές διαφθοράς είναι:
- H υπόθεση του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη, που διώκεται, με παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία, με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης, βάσει του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
- Αφορά το πάγωμα προστίμων που επιβλήθηκαν για λαθρεμπόριο καυσίμων σε επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίες καθυστέρησαν να ενημερώσουν το σύστημα «Ηφαιστος».
- Υποθέσεις που αφορούν συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα και προμηθειών του Στρατού.
- Σε αυτές συγκαταλέγονται καταγγελίες για «ύποπτες πληρωμές», καθώς και κινήσεις προς υπεράκτιες εταιρείες της Καραϊβικής και της Κύπρου σχετικά με την υπόθεση του εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών από την Ολλανδία. Επίσης, η περίπου 500.000 σελίδων δικογραφία για την υπόθεση προμήθειας των αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2, που ξανάνοιξε εννέα χρόνια μετά την πρώτη διερεύνηση ύστερα από τις καταγγελίες του πρώην γενικού διευθυντή αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Βασιλάκου περί πλουτισμού κάποιων από τους εξοπλισμούς.
- Η υπόθεση της χρηματοδότησης υπερτιμολογημένων εκδηλώσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολλές από τις οποίες - αν και πληρώθηκαν, είτε δεν έγιναν ποτέ, είτε δεν ολοκληρώθηκαν, στην οποία είναι κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος μέλη διοικήσεων της ΔΕΗ, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ αλλά και στελέχη του Οργανισμού Κοινωνικών Εκδηλώσεων (ΟΚΔΕ) της επιχείρησης, που αφορούν διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ τη δεκαετία 1999-2010.
- Η θηλυκή... συμμορία των πέντε υπαλλήλων του ΙΚΑ, που μαζί με τους συζύγους δύο εξ αυτών κατηγορούνται για την υπόθεση της κομπίνας με τα επιδόματα, μέσω της οποίας είχαν αποκτήσει πολυτελείς βίλες με πισίνες και ακριβά αυτοκίνητα από χρήματα του ελληνικού Δημοσίου. Αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για 5 κακουργήματα, μεταξύ των οποίων για απάτη και πλαστογραφία σε βάρος του Δημοσίου, εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Εκτός από τους επτά βασικούς κατηγορούμενους, εκτιμάται ότι στο κύκλωμα, το οποίο δρούσε από το 2003, συμμετείχαν και περίπου 500 ασφαλισμένοι, μεταξύ των οποίων συγγενείς, κουμπάροι και φίλοι των φερόμενων ως πρωταγωνιστών της υπόθεσης.
Εκτός από τον κ. Γαβριήλ Μαλλή, που χειρίζεται την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου, οι άλλοι τρεις ειδικοί ανακριτές είναι οι κ. Σαριώτης, Γεωργουλέας και Παπακώστας, οι οποίοι θα βάλουν στο μικροσκόπιο πολλές από τις εκκρεμείς υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, που αφορούν κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, ορισμένες από τις οποίες είναι πρόσφατες και άλλες φέρονται να έχουν τελεστεί σε βάθος δεκαετίας ή και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
ΑΛΛΕΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΜΙΩΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Παράνομες προμήθειες και διακίνηση καθώς και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» στον στενό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν εντοπιστεί από τις ανακριτικές αρχές και αναμένεται η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.
Ειδικότερα, στα χέρια των αρχών βρίσκονται και εξετάζονται υποθέσεις που αφορούν ζημιές που έχει υποστεί ο ΟΠΑΠ από ανύπαρκτες πληρωμές «κερδισμένων» ποσών, παράνομες προμήθειες στα νοσοκομεία, αλλά και καταχρήσεις κοινοτικών κονδυλίων από τα διάφορα προγράμματα που δόθηκαν στη χώρα μας.
Επίσης, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες ακόμα και
για παράνομες προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά και
για πλαστές βεβαιώσεις αναπηρίας βάσει των οποίων εισπράχτηκαν τεράστια ποσά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη σχηματιστεί οι σχετικές δικογραφίες, οι οποίες προέρχονται είτε από καταγγελίες είτε από αυτεπάγγελτες έρευνες των ανακριτών για υποθέσεις που πτυχές τους έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα προηγούμενα χρόνια. Οι υποθέσεις όμως που εξετάζονται από τη δικαιοσύνη δεν σταματούν στις συγκεκριμένες πηγές διαφθοράς, αλλά εκτείνονται και σε άλλους τομείς όπου πρωταγωνιστές ήταν στελέχη του Δημοσίου.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Οδηγός για την Ελλάδα η Siemens και ο... Καβαλιέρε
Οι υποθέσεις διαφθοράς που ταλανίζουν την ελληνική Δικαιοσύνη αποτελούν αντικείμενο ειδικής μέριμνας και σε άλλες χώρες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η υπόθεση της Siemens στη Γερμανία.
Παρότι η Εισαγγελία του Μονάχου δεν διαθέτει κεντρική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς, στην περίπτωση της Siemens δημιουργήθηκε ειδικό τμήμα με 15 νομικούς, οι οποίοι ασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο με αυτή την υπόθεση.
Το τμήμα αυτό ήταν το μεγαλύτερο που έχει λειτουργήσει ποτέ σε όλη τη Γερμανία.
Τα περισσότερα ομόσπονδα κρατίδια διαθέτουν δική τους υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς, που υπάγεται στις κατά τόπους εισαγγελίες, και έχουν στη διάθεσή τους ειδικούς συνεργάτες προκειμένου να επιτυγχάνουν την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Στην Ιταλία,ξεχωρίζει η υπόθεση που είναι γνωστή ως «καθαρά χέρια».
Ξεκίνησε το 1992, όταν ο εισαγγελέας Αντόνιο ντι Πιέτρο άρχισε να ερευνά περιπτώσεις δωροδοκίας στον πολιτικό κόσμο, που σύντομα άρχισε να απασχολεί σχεδόν αποκλειστικά τις εισαγγελίες σε όλη την Ιταλία και κατέληξε στην ανατροπή της πολιτικής τάξης.
Λίγο αργότερα το κοινοβούλιο θέλησε να θεσπίσει έναν υψηλό επίτροπο που θα χειρίζεται μαζί με την ομάδα του υποθέσεις διαφθοράς στην πολιτική και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Τελικά ο Μπερλουσκόνι δημιούργησε τον θεσμό κατά τη δεύτερη θητεία του το 2003, για να τον καταργήσει το 2008 με την αιτιολογία του κόστους στον ιταλικό προϋπολογισμό.
Διόλου τυχαία, βέβαια, ο Καβαλιέρε αντιμετώπιζε ο ίδιος κατηγορίες για διαφθορά.
Ειδική υπηρεσία και στην Αυστρία
Ειδική Εισαγγελία που καταπολεμά τη διαφθορά υπάρχει και στην Αυστρία, που συνεργάζεται με την αρμόδια κρατική υπηρεσία, η οποία συστήθηκε το 2010.
Η ειδική Εισαγγελία έχει τη δυνατότητα να χειρίζεται τις υποθέσεις με μεγάλη αυτονομία, χωρίς να περνάει από όλα τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με στόχο να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα.
Μ. Αδαμίδου