Οχι τόσο γνωστές δημόσιες δηλώσεις του Στάλιν, στην αρχή του Β' Π.Π.
H φωτογραφία είναι του Αυγούστου 1939, με τον υπ. εξωτ. Γερμανίας Ribbentrop και τον Στάλιν.
Γράφει η Ερατώ Μπέλλου
Ακολουθούν κάποιες όχι τόσο γνωστές δημόσιες δηλώσεις του Στάλιν,στην αρχή του Β' Π.Π.
Η εφημερίδα «Πράβντα» της 30ής Νοεμβρίου 1939 παρέθεσε τα εξής λόγια του....
Ι.Β.Στάλιν :
1) «δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ήταν η Γαλλία και η Αγγλία που επιτέθηκαν στη
Γερμανία και ότι κατά συνέπεια είναι υπεύθυνες για τον πόλεμο της παρούσης στιγμής»
2) «η Γερμανία έκανε προτάσεις ειρήνης στη Γαλλία και Αγγλία, προτάσεις που υποστηρίχτηκαν
από τη Σοβιετική Ενωση στη βάση του ότι ένα γρήγορο τέλος του πολέμου θα ανακούφιζε την κατάσταση όλων των χωρών και λαών»
3) «οι ιθύνοντες κύκλοι της Αγγλίας και Γαλλίας με τραχύ τρόπο απέρριψαν της προτάσεις ειρήνης της Γερμανίας»...
Ο Τρότσκι, βέβαια, έκανε έντονη πολεμική, και σ' αυτά τα δημοσίως λεγόμενα απ' τον Στάλιν.
skeftomasteellhnika.blogspot.gr
Μια παραπομπή,όπου αναφέρονται τα λόγια αυτά του Στάλιν στην Πράβντα 30-11-1939 :
30 Νοεμβρίου, 1939 Ιστορικά γεγονότα
1939 -
Χειμερινός πόλεμος: σοβιετικές δυνάμεις διασχίζουν τα φινλανδικά σύνορα σε διάφορα σημεία και να βομβαρδίσουν Ελσίνκι και αρκετές άλλες πόλεις της Φινλανδίας, την έναρξη του πολέμου.
http://www.carlonordling.se/ww2/stalinevoke.html
Ο Στάλιν έφηβος στο Γκόρι
Ο Στάλιν το 1902
Γενικός Γραμματέας Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης
1939. Ο Μολότωφ υπογράφει το Σύμφωνο υπό τα όμματα των Στάλιν και Ρίμπεντροπ
Το Σύμφωνο Molotov-Ribbentrop προκάλεσε το ξέσπασμα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου
Νέα στοιχεία δείχνουν Στάλιν ως ο αρχιτέκτονας του ΣυμφώνουCarl O. Nordling
Ο Carl O. Nordling
Το MRP (Μολότοφ-Ρίμπεντροπ) προκάλεσε τον Χίτλερ να τολμούν αψηφώντας τις δυτικές δυνάμεις και να ξεκινήσει έναν πόλεμο με τις προοπτικές της να είναι μια χρονοβόρα ένα. Ο Στάλιν Αναμένεται ότι αυτός ο πόλεμος επρόκειτο να εξαντλήσει τα δύο μέρη, οπότε ο Κόκκινος Στρατός θα μπορούσε εύκολα να κάνει μεγάλες κατακτήσεις.
Τα στοιχεία που αποκαλύπτει αυτές τις προθέσεις του Στάλιν έχει βρεθεί σε:
Ομιλία του Στάλιν στο Πολιτικό Γραφείο για την 19 Αυγ, 1939?
Μια είδηση στην εφημερίδα The Times στις 26 Αυγούστου, p. 9?
Μια είδηση στην Svenska Pressen για8 του Σεπτεμβρίου 1939, Σ. 4?
Η συνέντευξη του Στάλιν στην Pravda για30 Νοεμβρίου, 1939?
Η προξενική έκθεση Πράγα εισηγμένες στο Igor Lukes: Τσεχοσλοβακία μεταξύ του Χίτλερ και του Στάλιν.
Στάλιν, «Ο Πρωταθλητής για την Ειρήνη"
Είναι γνωστό ότι χρειάστηκαν περίπου 2.000 χρόνια για τη θεωρία Ekphantos επί της γης, όπως ένα κάψας που περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του για να γίνει γενικά αποδεκτή. Σχεδόν ο καθένας στηρίχθηκε στις αρχές αυτές, όπως ο Αριστοτέλης και ο ίδιος Καθολική Εκκλησία, που ήταν εναντίον του. Είναι μια διαδεδομένη αντίληψη ότι μια τέτοια εξάρτηση από τις αρχές ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Αυτό είναι, όμως, μια εντελώς ψευδή σύλληψη. Τι θα παρουσιαστούν παρακάτω είναι μόνο ένα αντιστάθμισμα στον τομέα της ιστορίας με την παρατεταμένη αντίληψη της γης ως το κέντρο του Σύμπαντος, παρά ανασκευάζοντας αποδείξεων.
Πολλά βιβλία σχετικά με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο περιγράφουν πώς ο Στάλιν το 1939 ελιγμούς προκειμένου να διατηρηθεί η Σοβιετική Ένωσηέξω από τον πόλεμο ότι αναμένεται σύντομα να ξεσπάσει. Οι δυτικές δυνάμεις δεν θα ήταν, ωστόσο, του επιτρέπει το buffer που είπε ήταν απαραίτητη. Δηλαδή ότι δεν συναίνεσε στην είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην ηΧώρες της Βαλτικής και Πολωνία παρά τη θέληση των κρατών αυτών.
Οι περισσότεροι εγκατεστημένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι σε μια τέτοια κατάσταση ο Στάλιν δεν είχε άλλη επιλογή από το να εισέλθουν σε ένα σύμφωνο με τον Χίτλερ αντ 'αυτού. Εν είδει παραδείγματος, AJP Taylor (1906-1990), ο γνωστός Άγγλος καθηγητής της Ιστορίας, έγραψε 1 : "Είναι δύσκολο να δούμε τι άλλο μάθημα Σοβιετική Ρωσία θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει." Νομίζει η Ρίμπεντροπ-Σύμφωνο ήταν στο έσχατο αντι-γερμανικά: ". Περιόρισε την προέλαση των Γερμανών προς ανατολάς σε περίπτωση πολέμου" ΠροφανώςTaylor πιστεύει ότι οι Γερμανοί θα έχουν λάβει Μόσχα αν όχι το Σύμφωνο είχε περιορισμένη διείσδυσή τους.
Το πραγματικό αποτέλεσμα του Συμφώνου ήταν, ωστόσο, ότι Πολωνίαπάψει να λειτουργεί ως buffer σε περίπτωση γερμανικής επίθεσης. Μια θέση καθηγητή στοΟξφόρδη φαίνεται να ισοδυναμεί με άδεια για να γράψει καθαρή σκουπίδια.
Η κατάσταση Cambridgeήταν παρόμοια. Ο ιστορικός Edward Hallett Carr (1892-1982) έγραψε ήδη το 1952 2 : ". Σε αντάλλαγμα για τη μη παρέμβαση του Στάλιν εξασφάλισε μια ανάσα από την ασυλία από τη γερμανική επίθεση" Carr διαβεβαιώνει ότι το "προπύργιο" που δημιουργήθηκε μέσω του Συμφώνου, "ήταν και θα μπορούσε μόνο να είναι, μια γραμμή άμυνας έναντι πιθανών γερμανική επίθεση." Ακόμα κι έτσι, σύμφωνα με τον Carr, το Σύμφωνο Στάλιν έδωσε ένα άλλο και πιο σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι δεδομένο ότι «εάν η Σοβιετική Ρωσία είχε τελικά για την καταπολέμηση του Χίτλερ, οι δυτικές δυνάμεις θα είχε ήδη συμμετέχουν." Εδώ Carr παραβλέπει βολικά το γεγονός ότι και τα δύο μέρη της συνθήκης ήταν διαβόητη διακόπτες των συνθηκών. Κανένας από αυτούς δεν συνδέεται καμία σημασία υπογραφές σε ένα κομμάτι χαρτί. Carr ο ίδιος γνώριζε ότι το Σύμφωνο δεν εμπόδισε τον Χίτλερ να επιτεθεί τοΣοβιετική Ένωση τον Ιούνιο του 1941. Πώς θα μπορούσε η ίδια Σύμφωνο εμπόδισαν τον Χίτλερ να επιτεθεί, ας πούμε, τον Οκτώβριο του 1939 μια άμεση συνέχεια της Πολωνίαεκστρατεία; Το γεγονός ότι δεν το έκανε ήταν φυσικά οφείλεται σε αρκετά άλλα κίνητρα από οποιαδήποτε άποψη για μια δεδομένη λέξη.
Επίσης, η εγγύηση (μέσω του Συμφώνου) ότι οι δυτικές δυνάμεις θα είναι σε πόλεμο πριν από μια πιθανή επίθεση κατά του Σοβιετική Ένωσηδεν υπήρχε. Μια τέτοια εγγύηση θα απαιτούσε ένα σοβιετικό σύμφωνο με τις Δυτικές Δυνάμεις αντί? κάτι που ο Στάλιν αρνήθηκε. Με ένα τέτοιο σύμφωνο δεν γερμανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να έχουν φθάσει σε σοβιετικό έδαφος πριν από το ξέσπασμα του γερμανικού πολέμου εναντίονΠολωνία και δύο συμμάχους της.
Ο Χίτλερ είχε έτυχε μετά μια συμφωνία με τον Στάλιν, με την ελπίδα έτσι να αποτρέψει τις Δυτικές Δυνάμεις από την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους να εισέλθουν στον πόλεμο στο πλευρό της Πολωνία. Φάνηκε να υπάρχει μια καλή ευκαιρία για αυτήν την ελπίδα να υλοποιηθούν. Μετά από όλα, οι δυτικές δυνάμεις δεν είχαν πήγε στον πόλεμο, όταν ο Χίτλερ έσπασε το Σύμφωνο του Λοκάρνο το 1936 (που καταλαμβάνει την περιοχή του Ρήνου), ούτε να εκπληρώσει τη γαλλική εγγύηση στην Τσεχοσλοβακία το 1938, και ούτε καν να εκπληρώσει την κοινή εγγύηση στους γλουτούς-Τσεχοσλοβακία Μάρτιος1939. Σε Αύγουστος του 1939 οι συνθήκες ήταν πολύ λιγότερο ευνοϊκό για τις Δυτικές Δυνάμεις, μετά την Σοβιετική Ένωση είχε δηλώσει τόσο μη-παρέμβασης και τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας Γερμανίαμε μια γενναιόδωρη εμπορική συμφωνία. Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρχε καμία εγγύηση, είτε ότι ο Χίτλερ θα πρέπει να πάει στον πόλεμο κατά των Δυτικών Δυνάμεων πριν στράφηκε εναντίον τηςΣοβιετική Ένωση. Στο βιβλίο του Mein Kampf είχε δηλώσει ότι ένα δύο-front-πόλεμος ήταν ένα συγκεκριμένο δρόμο προς την καταστροφή.
Taylor και Carr φαίνεται να έχουν εμμονή με την επιθυμία να περιγράψει Στάλιν (1879-1953) με τον πιο ευνοϊκό φως πέρα από οποιαδήποτε λογική εκτιμήσεις. Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που έχουν "ίδρυσε σχολή". Παρόλα αυτά, τώρα στο γύρισμα του αιώνα βρίσκει κανείς Στάλιν περιγράφεται ως μια ειρηνευτική ηγέτης που πέφτει τελικά θύμα υποκινητής του πολέμου πέρα από τον έλεγχό του, δηλαδή ο Χίτλερ. Οι περισσότεροι εγκυκλοπαίδειες συμφωνούν ότι το Σύμφωνο ήταν ένα αμυντικό μέτρο με κάποιο τρόπο ή άλλο. Αυτό ήταν σίγουρα ακριβώς αυτό που ο Στάλιν ήθελε «χρήσιμοι ηλίθιοι» του να πιστεύουν.
Στάλιν ενημέρωση σχετικά με «μεγάλη στρατηγική» του
Την ίδια στιγμή, όπως ο ίδιος τροφοδοτείται φράσεις προπαγάνδα για τις μάζες Στάλιν ήθελε να ενημερώσει ευφυή μπράβους του τον πραγματικό σκοπό του Συμφώνου. Βρήκε επίσης διάφορους τρόπους για να το κάνει χωρίς να διαταραχθεί η πεποίθηση αυτός ηλίθιοι. Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου θα μπορούσαν να ενημερώνονται σε απλή γλώσσα σε μια μυστική συνάντηση, φυσικά. Αυτό έλαβε χώρα στις 19 Αυγούστου του 1939, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την υπογραφή του Συμφώνου.
Τα πρακτικά από αυτή τη συνάντηση ήταν να δημοσιευθεί ήδη το Νοέμβριο1939μια μάλλον απόκρυφα περιοδικό 3 και έτσι έγινε σχεδόν εντελώς παραμεληθεί μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Οι ιστορικοί μπορούν, επομένως, να απαλλαγεί για να μην έχουν διαβάσει διάσημη ομιλία 19 Αυγούστου του Στάλιν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 50 ετών.
Οι κομμουνιστές ηγέτες στο εξωτερικό έπρεπε να ενημερωθεί καιρό πριν από το Νοέμβριο του 1939, αν είναι δυνατόν. Ωστόσο, ο Στάλιν πρέπει να θεωρείται απαραίτητο για να τους ενημερώσει με έμμεσο τρόπο. Ένας από αυτούς τους τρόπους πέρασε από την Times, όπου μια είδηση που περιέχει την ουσία της ομιλίας του Στάλιν εμφανίστηκε στις 26 Αυγούστου 1939. Με τον τρόπο εισαγωγής το στοιχείο είπε ότι «Βρετανοί και οι Γάλλοι κομμουνιστές έχουν λάβει ανακοίνωση από την Μ. Ντιμιτρόφ, στο όνομα της . Κομιντέρν Το έγγραφο λέγεται για να δώσει τους ακόλουθους λόγους στο ρωσο-γερμανικό σύμφωνο:
1) Οι νέες τακτικές κρίνεται αναγκαία λόγω της εμπειρίας των τελευταίων πέντε ετών, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε ανεπιθύμητες εκλογική και άλλες συμμαχίες με τις δημοκρατικές και αστικά κόμματα?
2) Αν η πρόσφυση του Ρωσία για τη δημοκρατική ειρήνη Μέτωπο είχε ελέγξει το [Βερολίνου-Ρώμης] Axis, θα ήταν παρέκκλιση των κομμουνιστικών αρχών για την υποστήριξη καπιταλιστικές χώρες?
3) Η σοβιετική κυβέρνηση και οι Κομιντέρν ως εκ τούτου, αποφάσισε ότι είναι καλύτερο να κρατήσει σε απόσταση από οποιαδήποτε σύγκρουση, ενώ παραμένει έτοιμη να παρέμβει όταν οι δυνάμεις που ασκούν σ 'αποδυναμωθεί από τον πόλεμο με την ελπίδα της εξασφάλισης μιας κοινωνικής επανάστασης?
4) Το σύμφωνο είναι μια μεγάλη διπλωματική και ιδεολογική νίκη Ρωσία σε βάρος του Άξονα?
5) Το κύριο εμπόδιο για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Και Ρωσία, Και ο επικεφαλής ενθάρρυνση για τη σύναψη του παρόντος Συμφώνου, ήταν η εχθρική στάση της Πολωνία, Ρουμανία, Και της Βαλκανικής Αντάντ ». 4
Τα πραγματικά σημαντικά τμήματα αυτής της «επικοινωνίας» είναι οι δηλώσεις ότι η Σοβιετική Ένωση μπορούσαν να εξακριβώσουν την Άξονα , και ότι το Σύμφωνο δίνει ελπίδα για έναν πόλεμο που θα αποδυναμώσει τις δυνάμεις του Άξονα και δημοκρατικές δυνάμεις, έτσι ώστε επανάσταση θα μπορούσε να ασφαλίζονται. Το πέμπτο εδάφιο προστέθηκε πιθανώς με σκοπό να δώσει στους "χρήσιμοι ηλίθιοι" κάτι να μασάει μήπως πρέπει να παρατηρήσετε το πραγματικό μήνυμα.
Λίγες μέρες αργότερα, το Ευρωπαϊκό πόλεμος ξέσπασε, σύμφωνα με το σχέδιο. Οι ευφυείς αναγνώστες, εκπαιδεύονται στο μαρξισμό-λενινισμό, τότε θα έχουν κατανοήσει την πολιτική του Στάλιν και προετοιμάστηκαν για την επερχόμενη «κοινωνική επανάσταση», δηλαδή το Sovietization της Ευρώπης.
Πολλοί ιστορικοί προφανώς γράψει για το Σύμφωνο χωρίς να ελέγξει την σύγχρονη παρακολούθηση ακόμη και τους πιο διακεκριμένους εφημερίδες. Δεν υπάρχει αμφιβολία τότε ότι έχουν χάσει την πιο πλήρη περίληψη της ομιλίας του Στάλιν, που δημοσιεύθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1939. Αυτό συνέβη στο σουηδικό βράδυ καθημερινά Svenska Pressen σεΕλσίνκι, Ένα χαρτί με μια μάλλον περιορισμένη κυκλοφορία. Ξεκίνησε με μια δήλωση ότι όλοι οι κομμουνιστές ηγέτες ανώτερη σεΡωσίακαι στο εξωτερικό λάβει μια κυκλική μορφή σε διάλογο την ημέρα πριν από το Σύμφωνο ολοκληρώθηκε. Το μεγαλύτερο μέρος του διαλόγου ακολουθεί, με μια-δυο εξαιρέσεις που αναφέρονται. Τα κύρια σημεία είναι τα εξής:
Ο τελικός στόχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς εξακολουθεί να είναι η ίδια όπως πριν: την παγκόσμια επανάσταση. Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες για την ενεργοποίηση επανάσταση έχουν αποτύχει. Σύμφωνα με ορισμένα επιχειρήματα του Μαρξ, του Ένγκελς και του Λένιν (παραλείπεται από την είδηση) μια μακρά πόλεμος θα μπορούσε να επιταχύνει το ξέσπασμα της επανάστασης. Αλλά ένα σύμφωνο μεταξύ τωνΣοβιετική Ένωση και οι δυτικές δυνάμεις δεν θα επισπεύσει την έλευση ενός τέτοιου πολέμου, διότι θα μπορούσε να προκαλέσει Γερμανίανα παραιτηθεί από την βυθίζει σε οποιαδήποτε στρατιωτική περιπέτεια. Από την άλλη πλευρά, η ρωσο-γερμανική συμφωνία (υπονοώντας ρωσική ουδετερότητα), θα καταστήσει δυνατή γιαΓερμανία να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της επιθετικότητας.
Ως εκ τούτου, προκειμένου να επιταχύνει την παγκόσμια επανάσταση, η Σοβιετική Ένωση θα πρέπει να στηρίξει Γερμανίαώστε να μπορέσει να ξεκινήσει έναν πόλεμο, και στη συνέχεια προσπαθήστε να πραγματοποιήσει τον πόλεμο για να γίνει μια χρονοβόρα ένα. Εν κατακλείδι η είδηση αναφέρει ότι η εγκύκλιος καταρτίστηκε στο Κρεμλίνο από τον Στάλιν και όλα τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του 1939, εκτός από Χρουστσόφ. Ο σκοπός λέγεται ότι είναι να αποτρέψει δυσαρέσκεια μεταξύ των κομμουνιστών ηγετών. 5
(Για το πλήρες κείμενο της Svenska Pressen cricular, δείτε Πολιτικού Γραφείου του Στάλιν εξηγεί το σύμφωνο Ρίμπεντροπ .)
Θα έπρεπε να είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα για τους ξένους ακολούθους τύπου να αναφέρει το πλήρες κείμενο αυτού του τεκμηρίου είδηση στις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους. Φαίνεται, ωστόσο, ότι κανένας από αυτούς δεν το έκανε.
Προφανώς, ο Στάλιν θεώρησε ότι όλο αυτό δεν ήταν αρκετό. Έτσι, τρεις μήνες αργότερα, έκανε δεκτή την Pravda μια συνέντευξη. Ο επεξεργαστής »ρώτησε ο σύντροφος Στάλιν για την γνώμη του για την έκθεση της Havas του« λόγου »φέρεται να έκανε» από τον Στάλιν στο Πολιτικό Γραφείο στις 19 Αυγούστου », στο οποίο φέρεται να έχουν εκφράσει την σκέψη ότι ο πόλεμος θα πρέπει να συνεχιστεί για όσο διάστημα δυνατόν, έτσι ώστε οι εμπόλεμοι εξαντληθεί. " (Βλέπε Στάλιν Αύγουστο του 1939 την ομιλία , αξιολογείται !) Η Pravda αναφέρει τότε ο σύντροφος Στάλιν λέγοντας:
1) ότι δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ήταν Γαλλία και Αγγλία ότι επιτέθηκε Γερμανία και ως εκ τούτου θα είναι υπεύθυνοι για τον σημερινό πόλεμο?
2) ότι η Γερμανία έκανε προτάσεις ειρήνης στη Γαλλία και την Αγγλία, οι προτάσεις που υποστηρίζονται από τη Σοβιετική Ένωση, με την αιτιολογία ότι ένα γρήγορο τέλος του πολέμου θα διευκόλυνε την κατάσταση όλων των χωρών και των λαών?
3) ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της Αγγλία και Γαλλία αγένεια απορριφθεί Γερμανία'S προτάσεις ειρήνης. 6
Η «έκθεση Havas» που αναφέρει ο Στάλιν μπορεί να παραπέμψει στο τότε πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο στο Revue de Droit Διεθνούς που περιείχε ομιλία του Στάλιν στις 19 Αυγούστου, που υποτίθεται ότι παρέχονται από κάποιο μέλος του προσωπικού της Agence Havas. Όπως προκύπτει από το άρθρο που ο Στάλιν ήθελε το μήνυμά του να μεταφέρεται σε όλους τους κομμουνιστές ηγέτες.
Η συνέντευξη Pravda δημοσιεύθηκε στις 30 Νοέμβρη 1939, Την ίδια ημέρα, όταν η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε μια ολοκληρωτική πόλεμο της κατάκτησης.
Όσοι είχαν σπουδάσει το μαρξισμό-λενινισμό σίγουρα ήξερε ότι «διευκόλυνση της κατάστασης για όλες τις χώρες" δεν θα προωθήσει την παγκόσμια επανάσταση στο ελάχιστο. Και κάθε αναγνώστης της Pravda θα καταλάβουν ότι αν ο Στάλιν είχε μιλήσει για «τον πόλεμο» στις 19 Αυγούστου 1939, θα αναφέρεται στην αναμενόμενη ή σχεδιάζονται πόλεμο, όχι κάποια «παρών πόλεμο". Ο δρόμος προς τον πόλεμο άνοιξε μόλις στις 23 Αυγούστου (με το Σύμφωνο) και ο Χίτλερ ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου. Πραγματική στάση του Στάλιν στον πόλεμο πρέπει να προκύψουν από τον τρόπο με τον οποίο μετέφρασε τα λόγια σε πράξεις την ίδια ημέρα, όταν η συνέντευξη δημοσιεύτηκε. Εκείνοι που «εν γνώσει» ήταν έτσι επαρκώς ενημερωμένοι ότι ο Στάλιν είχε συνάψει το Σύμφωνο, προκειμένου να καταστεί δυνατή έναν πόλεμο με τις προοπτικές της εξάντλησης των εμπολέμων -. Έστω και αν ο Στάλιν αρνήθηκε επίσημα το "έκθεση Havas" Η ημερομηνία της δημοσίευσης θα επιβεβαιώσει ότι οι φράσεις για την ειρήνη ήταν για χάρη της μόνο την εμφάνιση.
Ιστορικοί και Kremlinologists μπορούν να δικαιολογηθούν για να μην ξέροντας για το αντικείμενο της Svenska Pressen . Επαναδημοσιεύτηκε (σε αγγλική μετάφραση), μόνο το 1984 7 . να παραβλέψουμε την Pravda είναι, ωστόσο, αξιοσημείωτη, για να πούμε το λιγότερο.
Του Στάλιν και του Χίτλερ για το Σύμφωνο
Κάθε σοβαρός ιστορικός σίγουρα συνειδητοποιεί ότι ούτε ο Στάλιν, ούτε ο Χίτλερ ένιωσε συνδεδεμένο με συμφώνων, όρκους ή άλλες δεσμεύσεις. Όλοι δέχονται ότι τουλάχιστον ο Χίτλερ άρχισε να το Σύμφωνο με την πρόθεση να σπάσει κατά την πρώτη κατάλληλη στιγμή. Εξακολουθούν να προσκολλώνται στη σκέψη ότι το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ εμπόδισε τον Χίτλερ από το σπάσιμο κατά τη διάρκεια ακριβώς 22 μήνες. Τι θα συμβεί αν ο Χίτλερ είχε δει μια κατάλληλη στιγμή δυνάμωμα μετά από 22 μέρες; Βεβαίως, ο Χίτλερ θα μπορούσε να επιτεθεί τοΣοβιετική Ένωσηανά πάσα στιγμή μεταξύ Οκτωβρίου 1939 και Ιούνιο του 1941 αν είχε δει σκόπιμο να το πράξει, σύμφωνο ή όχι σύμφωνο. Είναι προφανές ότι η στρατηγική δυνατότητα για μια επίθεση δεν φαίνεται ανά πάσα στιγμή πριν από τον Μάιο του 1941. Το Σύμφωνο δεν προστατεύουν τοΣοβιετική Ένωση στο ελάχιστο.
Στο βιβλίο του Mein Kampf του Χίτλερ είχε καταστήσει σαφές ότι θεωρεί έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα ως καταστροφή για Γερμανία. Μια επίθεση στοΠολωνίαΑυγούστου 1939 συνεπάγεται τον κίνδυνο ενός πολέμου σε δύο μέτωπα. Οι δυτικές δυνάμεις είχαν υποσχεθεί να πάει σε πόλεμο για λογαριασμό τουΠολωνίασε περίπτωση γερμανικής επίθεσης. Σε μια συζήτηση με τον Γενικό von Μπράου στις 14 Αυγούστου αναμένεται ΧίτλερΜεγάλη Βρετανία να μην αγωνιστεί για Πολωνία- Αλλά δεν ήταν σίγουρος. Αλλά εάν ο κ. Chamberlain θα πειστεί ότι δεν υπάρχει στήριξη από τηνΣοβιετική Ένωσηήταν αναμενόμενο, η British παθητικότητα θα είναι τόσο καλή όσο εγγυημένη. Δεδομένου ότι ο Χίτλερ γνώριζε ότι ο Στάλιν θα μπορούσε να σπάσει το Σύμφωνο ανά πάσα στιγμή, δεν προστατεύουνΓερμανία είτε.
Ως εκ τούτου, ο λόγος του Χίτλερ για το Σύμφωνο πρέπει να ήταν για να βεβαιωθείτε ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει όταν επιτέθηκε Πολωνία. Ο Χίτλερ με βάση τη γνώμη του σε ένα κομμάτι των πληροφοριών σχετικά με ένα Βρετανό αξιωματικό του Γενικού Επιτελείου αφού εκτιμάται ότι η δύναμη του πολωνικού στρατού. Ο υπάλληλος θα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότιΠολωνία'S αντίστασης θα καταρρεύσει γρήγορα. Γνωρίζοντας αυτό, ο Χίτλερ πίστευε ότι η βρετανική Γενικό Επιτελείο θα συμβουλεύει την κυβέρνηση να μην συμμετέχουν σε έναν πόλεμο χωρίς καμία προοπτική επιτυχίας 8 . Ακόμα και όταν οι Δυτικές Δυνάμεις έκαναν κηρύξει τον πόλεμο, ο ίδιος ο Χίτλερ παρηγοριά και το περιβάλλον του ότι "Αγγλία και Γαλλία προφανώς είχε δηλώσει για τις εμφανίσεις μόνο, προκειμένου να μην χάσει το πρόσωπο πριν από τον κόσμο ".
Στάλιν, από την άλλη πλευρά, γνώριζε ότι η γερμανική επίθεση στη Πολωνία θα πυροδοτήσει τον πόλεμο που χρειάζονταν, και είπε ακόμη Ρίμπεντροπ: "Αγγλίαθα διεξάγει πόλεμο πανουργία και πεισματικά " 9 . Ο λόγος για τις γνώσεις του ήταν, φυσικά, το γεγονός ότι είχε μέσα σε υψηλούς κύκλους της βρετανικής κυβέρνησης, δηλαδή. Blunt, Burgess, McLean και Φίλμπι, για να αναφέρουμε εκείνους που έχουν εκτεθειμένη.
Ο Χίτλερ έκανε κανένα μυστικό σε εκείνες τις ημέρες Αύγουστο για την ύπαρξη του στη μεγάλη βιασύνη για να πάρετε μια συμφωνία με το Σοβιετική Ένωση. Ήταν προφανές ότι ο ίδιος δεν τόλμησε να ξεκινήσει πολωνική εκστρατεία του χωρίς κάποια απόδειξη της ουδετερότητας του Στάλιν. Μέσα σε λίγες εβδομάδες οι φθινοπωρινό βροχές θα αρχίσουν και να καταστήσει αδύνατη μια καμπάνια.
Για να συνοψίσουμε: Στάλιν συνειδητοποίησε ότι χωρίς μια συμφωνία με Γερμανία δεν θα υπήρχε οποιαδήποτε επίθεση σε Πολωνία και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ Γερμανίακαι οι Δυτικές Δυνάμεις. Με την αποδοχή μιας συμφωνίας με τον Χίτλερ, θα μπορούσε να έχει το ευρωπαϊκό πόλεμο του οποίου είχε μιλήσει ποτέ από το 1925 ως κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει ", επιταχύνοντας και διευκολύνοντας τις επαναστατικές μάχες του προλεταριάτου» 10 . Υπήρχε κίνητρο του Στάλιν να συνάψει ένα σύμφωνο με του αψίδα-εχθρός του Χίτλερ - τον οποίο δεν θα μπορούσε να εμπιστεύονται λιγότερο.
Η αποτυχία των ιστορικών
Η παραπάνω επιχειρηματολογία διεξάγεται στο βιβλίο Οι Ασυμβίβαστο Σύμμαχοι (Νέα Υόρκη1953) από τη γερμανική διπλωμάτη Gustav Hilger και ένα ορισμένο Alfred G. Meyer. Καταλήγουν στο συμπέρασμα, ωστόσο, ότι ο Στάλιν προκάλεσε τον πόλεμο μόνο και μόνο για να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για τον επανεξοπλισμό 11 (σιωπηρά: να είναι σε θέση να ολοκληρώσει τον επανεξοπλισμό του πριν από τη γερμανική επίθεση). Hilger και Meyer αγνοήσει το γεγονός ότι ο Χίτλερ δεν θα μπορούσε να επιτεθεί η Σοβιετική Ένωση, χωρίς κατάκτησηΠολωνίαεκ των προτέρων. Και το Σύμφωνο αποτελεί προϋπόθεση για την κατάκτησηΠολωνία!
Πιο πρόσφατα συγγραφείς, όπως ο Geoffrey Roberts και Γαβριήλ Γκοροντέτσκι αδιαφορία πολύ περισσότερο στα βιβλία τους για τον Στάλιν. Στο The Σοβιετική Ένωση και τις καταβολές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1995) και το Μεγάλο Delusion: Στάλιν και τη γερμανική εισβολή της Ρωσίας (1999), δεν υπάρχει καμία αναφορά της ομιλίας του Στάλιν, της 19ης Αυγούστου 1939 και χωρίς να γίνεται συζήτηση για την αξία ενός συμφώνου μεταξύ δύο εμφανώς αναξιόπιστος πρόσωπα.
Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ιστορικοί έχουν αποτύχει να συντάξει το λογικό συμπέρασμα ότι ο Στάλιν χρησιμοποίησε το Σύμφωνο ως μέσο για να ξεκινήσει μια 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Roberts και Γκοροντέτσκι είχε την ευκαιρία να διαβάσει τα δικά παρουσίασε τα λόγια του Στάλιν. Άλλοι ιστορικοί είχαν πρόσβαση σε πέπλο λόγια του στην Πράβντα και των Times. Και ο καθένας θα μπορούσε να έχει κοίταξε τι ξεκίνησε άτομα σκεφτεί σχετικά με τις προθέσεις του Στάλιν εκείνη την εποχή. Ο υπουργός Εξωτερικών von Ribbentrop, Πρέσβης Sir Nevile Henderson και βιογράφος του Στάλιν Μπόρις Σουβαρίν διατύπωσαν τη γνώμη τους με τον ίδιο τρόπο όπως ο Στάλιν στην ομιλία του. Η γαλλική Γενική Schweisguth ήδη Σεπτέμβριος 1936 αναμένεται ότι ο Στάλιν με στόχο την απελευθέρωση μια ανελέητη πόλεμο, στο οποίο ηΣοβιετική Ένωση πρέπει να τεθεί μόνο όταν είχαν εξαντληθεί τα κύρια εμπόλεμους.
Ένα βαρύ επιβεβαίωση προέκυψε το 1951, όταν η Σοβιετική συνταγματάρχης αυτομόλησε Γρηγόρη TOKAEV δημοσίευσε το βιβλίο του Στάλιν Μέσα Πολέμου . Σε αυτό το TOKAEV κατέθεσε ό, τι είχε σκεφτεί σε διαλέξεις κατά τηΣτρατιωτικός Αέρας Ακαδημίατο 1939 και αργότερα. Μία από αυτές τις διαλέξεις, ασχολήθηκε με ένα θέμα μόνο του - ότι ηΕΣΣΔ θα πρέπει να εξαναγκάσει Βρετανία και Γαλλία σε μάχες Γερμανία μέχρι θανάτου, και ταυτόχρονα, να εξαναγκάσει Γερμανία για την καταπολέμηση της Βρετανία και Γαλλίαμε το θάνατο. 12 Όσον αφορά το Σύμφωνο, TOKAEV αναφέρει τι έμαθε από μια αυθεντική πηγή δύο ημέρες μετά την επικύρωσή της. «Το Κρεμλίνο είχε πλήρη επίγνωση και σταθερά, κατά τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας, ότι μέσα σε λίγες ημέρεςΓερμανία θα εισβάλει Πολωνία. "Κατά τη γνώμη TOKAEV του Στάλιν κατανοητή πολύ καλά ότι με την απελευθέρωση του Χίτλερ από το φόβο για την καταπολέμηση της σε δύο μέτωπα, είχε ανεπανόρθωτα προκαλώντας ένα δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κατά της ανθρωπότητας. 13
Πρόσφατα, τουλάχιστον ένας ιστορικός έχει συνειδητοποιήσει τη σημασία της σκόνης-φορτωμένο έγγραφο που οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του να έχουν απρόσεκτα παραμεληθεί. Λέει ο καθηγητής Igor Lukes σεΒοστώνηΠανεπιστημίου 14 :
"Ένα έγγραφο που ελήφθη από το ΗΠΑ πρόξενος στη Πράγα το 1939 περιγράφεται ένα ταξίδι από μια ομάδα της Τσεχοσλοβακίας κομμουνιστών Μόσχα μετά το ξέσπασμα του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου 11. [...] Είχαν πάει εκεί ζητώντας εξηγήσεις από την εκπληκτική φιλίας μεταξύ Στάλιν και τον Χίτλερ. Σύντροφοί τους υπέστησαν Γκεστάπο φυλακές για την αγάπη τους για τοΣοβιετική Ένωση, Και ο Στάλιν θεωρήθηκε ακτινοβολούν με χαρά, όπως το σύμφωνο με τη ναζιστική Γερμανία είχε υπογραφεί. Πώς ήταν αυτό δυνατόν;
Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από υπάλληλο του Commissariat Εξωτερικών. Το σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ ήταν δικαιολογημένη, είπε: «Εάν ηΕΣΣΔ είχε συνάψει συνθήκη με των δυτικών δυνάμεων, Γερμανία ποτέ δεν θα έχουν εξαπολύσει έναν πόλεμο από τον οποίο θα αναπτύξει παγκόσμια επανάσταση που θα έχουν την προετοιμασία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. . . . Μια περιβάλλεταιΓερμανία ποτέ δεν θα εισέλθει σε πόλεμο. . . . Δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικάΓερμανία να χάσει [...]. Ο σημερινός πόλεμος πρέπει να διαρκέσει για όσο διάστημα θέλουμε. . . Παραμείνετε ήρεμοι γιατί ποτέ δεν ήταν ο χρόνος ευνοϊκότερους για τα συμφέροντά μας, ό, τι σήμερα ».
Η μακροπρόθεσμη στρατηγική Σοβιετική περιγράφονται στο έγγραφο που λαμβάνεται με την ΗΠΑ πρόξενος στη Πράγαήταν σε αρμονία, όχι μόνο με το 7 ου Συνεδρίου, αλλά και με τις ιδέες που καθορίζονται απόΖντάνοφ σε Αύγουστο του 1938 την ομιλία του ενώπιον της Τσεχοσλοβακίας κομμουνιστικού κόμματος της Κεντρικής Επιτροπής. "
Είναι προφανές ότι υπήρξαν ενδείξεις για κάθε έναν που ήθελε να ψάξει μέσα στα κίνητρα του Στάλιν και τα αίτια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, ακόμη και την ομιλία του Στάλιν 19 Αυγ. 1939 ήταν διαθέσιμη. Κάθε σοβαρός ιστορικός εγγράφως στον Στάλιν θα έπρεπε να είναι εξοικειωμένοι με αυτό, φυσικά. Παρά το γεγονός αυτό, φαίνεται να υπάρχει μια ιδεολογική αντίσταση μεταξύ των πιο επαγγελματίες ιστορικοί ενάντια στην αναγνώριση του Στάλιν ως υποκινητής του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Το ευρύ κοινό είναι μακάρια άγνοια του γεγονότος ότι ο μοναδικός κερδοσκόπο του πολέμου ήταν επίσης το ίδιο το πρόσωπο που πήρε ξεκίνησε, πρώην ληστής τραπεζών Ιωσήφ Vissarionovich Dzugashvili, ψευδώνυμο του Στάλιν. Αντ 'αυτού, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βλέπουν τον Στάλιν ως φιλειρηνικές υπερασπιστής του ρωσικού λαού.
Η προδοσία των συμμαχικών ηγέτες
Ρούσβελτ και Τσόρτσιλ πρέπει να λάβει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για αυτή την κατάσταση των πραγμάτων. Θα θέτει ως αρχές να δίνει τον τόνο. Μόλις ηΣοβιετική Ένωσηείχε εξ απήνης ένωσε τους εμπολέμους, οι δύο ηγέτες έκαναν μεγάλο κόπο για να παρουσιάσει τον Στάλιν με τον πιο θετικό φως που θα μπορούσε να επιτύχει. Τα πράγματα ήρθαν σε ένα τέτοιο πέρασμα που - κατά την καλύτερη κρίση τους - αποδεκτή εκδοχή του Στάλιν για τη σφαγή στο Katyn ως γερμανική μαζική δολοφονία. Όταν ο πόλεμος τελείωσε, αυτή η μερική στάση είχε εξαπλωθεί σε περισσότερους ιστορικούς.
Η εκτίμηση ότι Churchill που δημοσιεύθηκε το 1948 πέρασε από την, χωρίς οποιαδήποτε κριτικός αντίδραση. Έγραψε 15 : «[Η] ζωτική ανάγκη [από τους Σοβιετικούς] ήταν να κρατήσει τις θέσεις εγκατάστασης των γερμανικών στρατευμάτων όσον αφορά στη Δύση όσο το δυνατόν, έτσι ώστε να δώσει στους Ρώσους περισσότερο χρόνο για τη συναρμολόγηση δυνάμεις τους από όλα τα μέρη της τεράστιας τους αυτοκρατορία. [...] Θα πρέπει να είναι υπό την κατοχή τουΧώρες της Βαλτικής και ένα μεγάλο μέρος της Πολωνίαδια της βίας ή απάτης πριν δέχθηκαν επίθεση. Εάν η πολιτική τους ήταν ψυχρόαιμα, ήταν επίσης η στιγμή ρεαλιστικό σε μεγάλο βαθμό. "Ακόμα και να ειπωθεί από τον Τσόρτσιλ, αυτό είναι πραγματικά ένα κομμάτι από την αφελή πλευρά." Οι Ρώσοι "δεν το έκανε, όπως είναι γνωστό, να σχετικά με την πολιτική, ρεαλιστικές ή όχι. Αυτό έγινε μόνο από το αυταρχικό Στάλιν, και είχε ήδη τη χρήση του μια ισχυρή γραμμή άμυνας. Κάθε ιστορικός θα πρέπει να είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν την ακαταλληλότητα της κατοχήςΕσθονία και Λετονίαυπό τις περιστάσεις. Μια αναγκαστική επάγγελμα απαιτεί στρατιωτικών πόρων, η οποία με τον τρόπο αυτό οι χωρίσουν. Πολιτική του Στάλιν είχε επίσης ως αποτέλεσμα την απώλεια μιας σειράς πιθανούς συμμάχους σε μια ενδεχόμενη αμυντικό πόλεμο εναντίονΓερμανία: Φινλανδία, Το Χώρες της Βαλτικής, Πολωνία και Ρουμανία.
Παρ 'όλα αυτά, βιαστικές ανακοινώσεις αυτού του είδους παρατηρήθηκαν στο βιβλίο μετά το βιβλίο. Μια ανταποδοτικού αιτία μπορεί να είναι ηΝυρεμβέργηδίκη που είχε αγιοποιήθηκε ορισμένες απόψεις σχετικά με τον πόλεμο ως «πολιτικά ορθό». Μεταξύ αυτών ήταν το δόγμα που μόνο οι Γερμανοί και οι Ιάπωνες διέπραξαν εγκλήματα πολέμου. Ως συνέπεια, μεταξύ εγκλήματα του Χίτλερ υπολογίζεται αποτυχία του να συνθηκολογήσει το 1943, όταν θα μπορούσε να γλιτώσει μερικά εκατομμύρια γερμανικά ζωές. Την ίδια εποχή του Στάλιν παίρνει την πίστωση για να μην έχουν συνθηκολογήσει το 1941, αλλά πάλεψε μέχρι που είχε κατακτήσει Ανατολική Ευρώπη, Παρά τις απώλειες του σοβιετικού ζει ότι οι συσσωρευμένες. (Το τελικό αποτέλεσμα ήταν περίπου 27 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζονται από τις απογραφές πριν και μετά τον πόλεμο.)
Η πίστη στην αρχή και η πίεση της ομάδας φαίνεται να είναι σε θέση να κάνουν περισσότερα ακαδημαϊκά ιστορικοί αγνοούν τους κανόνες που τους προσδίδεται στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση τους, ή μάλλον ακόμη και να αγνοήσει την κοινή λογική.
Αναφορές:
1. Taylor, AJP, Η προέλευση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Λονδίνο 1961, σ.. 262-3.
2. Carr, Edward H., γερμανο-σοβιετικού σχέσεις μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, 1919-1939,Οξφόρδη1952, σ.. 136.
3. Revue de Droit International, de επιστήμες diplomatiques et politique Genève, τόμος XVII, n: o 3, juillet-septembre 1939, σελ. 247 - 8
4. The Times, 26 Αύγ 1939, σ.. 9.
5. Svenska Pressen, Ελσίνκι, 8 Σεπτεμβρίου 1939, σελ.. 4.
6. Pravda, 30 Νοέμ 1939.
7. Contrib. στη σοβιετική και Ανατολικής Ευρώπης Research, Vol. 11, Νο. 1, σελ.. 103 -
8. Speer, Albert, Erinnerungen, Φρανκφούρτη 1969, σ.. 179.
8. Ulam, Adam B., Επέκταση και Συνύπαρξη, Νέα Υόρκη, σελ.. 277.
9. Στάλιν, Ιωσήφ, The Essential Στάλιν: Σημαντικές θεωρητικών συγγραμμάτων 1905-1952, Λονδίνο1973, σ.. 93
11. Hilger, Gustav, και Meyer, Alfred, η ασυμβίβαστη Σύμμαχοι, Νέα Υόρκη 1953, σ.. 307.
12. TOKAEV, Γκριγκόρι, ο Στάλιν τον πόλεμο μέσα, Λονδίνο1951, σ.. 72.
13. TOKAEV, σ.. 30
14. Lukes, Igor, Τσεχοσλοβακία μεταξύ του Χίτλερ και του Στάλιν. Νέα Υόρκη 1996, σ.. 258 .
15. Churchill, Winston, Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Μέρος Ι,Λονδίνο1948, σ.. 306-7.
http://www.carlonordling.se/ww2/stalinevoke.html
Γκόρι - Γεωργία. Το μοναδικό άγαλμα του Στάλιν, που παρέμεινε στην ΕΣΣΔ μετά την αποσταλινοποίηση.
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ...
Οι Έλληνες στα νύχια του Στάλιν
Ένα πολύ καλό άρθρο στην Καθημερινή
38.000 Ελληνες στα γκούλαγκ της Σιβηρίας
http://www.kathimerini.gr/255694/article/epikairothta/ellada/38000-ellhnes-sta-gkoylagk-ths-sivhrias
φωτίζει την προσωπική τραγωδία αρκετών δεκάδων χιλιάδων σοβιετικών πολιτών ελληνικής καταγωγής μέσα από μαρτυρίες επιζώντων.
Μερικές σταγόνες από τα ποτάμια του αίματος των σταλινικών εκκαθαρίσεων και διώξεων ήταν ελληνικές.
Πάνω από 38.000 Ελληνες εξοντώθηκαν στα γκούλαγκ της Σιβηρίας την εποχή του Στάλιν.
Ελάχιστοι βγήκαν ζωντανοί από τα φοβερά κάτεργα.
e-roosters.blogspot.gr
Στα στρατόπεδα του Στάλιν
Ο Γ.Γ. ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας
υμνεί τόν Στάλιν !
ο αρχιφασίστας Ι. Στάλιν
Οι Φασιστικές Γενοκτονίες τών Κομμουνιστών !
συνεργασία τών Κομμουνιστών μέ τούς Ναζί !!!
ο αρχιφασίστας Ι. Στάλιν
Ό Μαρξιστής Β. Σμυρνώφ είπε :
'' Ό Κομμουνισμός είναι ένας Φασισμός τών άκρων καί ό Φασισμός , είναι ένας μετριοπαθής Κομμουνισμός !