«Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας» ΟΗΕ προς πλούσιες χώρες: Να φιλοξενήσετε κι εσείς πρόσφυγες από τη Συρία
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θέλει από το τέλος του 2016 να εγκατασταθούν περίπου 130.000 Σύροι πρόσφυγες μακριά από τις χώρες της περιοχής - Η Γερμανία έχει δεσμευθεί να φιλοξενήσει 30.000, η Αυστραλία 5.600, η Σουηδία 1.200 και η Νορβηγία περίπου 1.000 πρόσφυγες.
Η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κάλεσε τα πλούσια κράτη του πλανήτη να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους προς τις γειτονικές χώρες της Συρίας και να δεσμευτούν ότι θα δεχτούν στα εδάφη τους την μετεγκατάσταση των ευάλωτων ομάδων μεταξύ των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, όπως είναι ιδίως τα θύματα βασανιστηρίων αλλά και οι γυναίκες που φροντίζουν μόνες τα παιδιά τους.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η σύγκρουση στη Συρία έχει προκαλέσει την πιο δραματική ανθρωπιστική κρίση που αντιμετώπισε ο κόσμος για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας στην πρώτη σε υπουργικό επίπεδο διάσκεψη των δωρητών για την επανεγκατάσταση των προσφύγων από τη Συρία.
«Σήμερα είναι μια ευκαιρία για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας τόσο προς το λαό της Συρίας όσο και στις χώρες γύρω από τη Συρία, που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας όλων μας σε σχέση με τους κινδύνους που δημιουργεί η κατάσταση στη Συρία» είπε ο Γκουτιέρες προς τους συμμετέχοντες από περίπου 40 χώρες.
Από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2011 οι οποίες κλιμακώθηκαν και οδήγησαν στον πολυετή εμφύλιο πόλεμο, πάνω από 3,2 εκατομμύρια Σύροι έχουν γίνει πρόσφυγες, με τις γειτονικές χώρες όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία να επωμίζονται το κύριο βάρος αυτής της κατάστασης.
Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζοντας πλέον το βάρος των συντριπτικών αριθμών των προσφύγων που βρίσκονται στα εδάφη τους έχουν αρχίσει να περιορίζουν την πρόσβαση σε ανθρώπους που επιχειρούν να ξεφύγουν από την εμφύλια σύγκρουση της Συρίας.
Με ελάχιστες θέσεις εργασίας, μειώσεις μισθών, κακές υποδομές, πιέσεις για παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς επίσης για την εκπαίδευση και την υγεία των προσφύγων, οι τοπικές κοινωνίες στις πρώτες χώρες υποδοχής αδυνατούν να αντέξουν το βάρος των Σύρων προσφύγων.
«Ο κόσμος έχει χρέος ευγνωμοσύνης προς τις γειτονικές χώρες (της Συρίας), που κατά πάσα πιθανότητα ποτέ δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει και να εκφράσει πλήρως» είπε ο Γκουτιέρες.
Έτσι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θέλει από το τέλος του 2016 να εγκατασταθούν περίπου 130.000 Σύροι πρόσφυγες μακριά από τις χώρες της περιοχής και είναι σχεδόν στο μισά του δρόμου για την επίτευξη του στόχου της.
Από το 2013, η Γερμανία έχει δεσμευθεί να φιλοξενήσει 30.000 Σύρους πρόσφυγες, η Αυστραλία 5.600, η Σουηδία 1.200 και η Νορβηγία περίπου 1.000 πρόσφυγες.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και άλλες χώρες έχουν προσφερθεί να συνδράμουν όπως η Βραζιλία, η οποία έχει εκδώσει 4.200 βίζες για ανθρωπιστικούς λόγους και η Ελβετία, η οποία έχει εκδώσει περίπου 4.000 βίζες στο πλαίσιο ενός προγράμματος για οικογενειακή επανένωση από το 2013.
Ωστόσο πολλές οργανώσεις αρωγής θεωρούν ότι οι πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για τους πρόσφυγες της Συρίας.
Πολλές οργανώσεις όπως η Oxfam, το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» αναφέρουν ότι τα πλούσια κράτη θα πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να φιλοξενήσουν τουλάχιστον το 5% του συνόλου των προσφύγων από τη Συρία μέχρι το τέλος του 2015.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου