Την έκδοση του Φατουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, θα ζητήσει ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ
ο ισλαμιστής ιμάμης ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια από το 1999
Δημήτρης Μανής
Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην δημόσια τηλεόραση των ΗΠΑ, ότι η κυβέρνηση του θα ζητήσει από τις ΗΠΑ την έκδοση στην Τουρκία, του αμφιλεγόμενου ισλαμιστή ηγέτη, Φατουλάχ Γκιουλέν.
Ο κ. Ερντογάν μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, ανέφερε ότι το Κίνημα «Χιζμέτ», που έχει δημιουργήσει ο Φατουλάχ Γκιουλέν, σχεδιάζει να «ρίξει» την τουρκική κυβέρνηση με κατασκευασμένες κατηγορίες και την καταγραφή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κυβερνητικών αξιωματούχων.
‘Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας «στα άτομα αυτά, που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η παραμονή σε τρίτες χώρες, γιατί ότι έκαναν σε μας μπορεί να το κάνουν και στις χώρες που τους φιλοξενούν».
Ο τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα του έχει ανταποκριθεί σε περισσότερα από δέκα αιτήματα των ΗΠΑ για εκδόσεις πολιτών από την Τουρκία και περιμένει από τις ΗΠΑ να δράσουν αναλόγως στο αίτημα που υποβάλλει μια «φίλη χώρα και σύμμαχος τους στο ΝΑΤΟ», όπως επεσήμανε ο κ. Ερντογάν.
Τον περασμένο μήνα οι τουρκικές αρχές ακύρωσαν το διαβατήριο του Φατουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ με άδεια παραμονής (Πράσινη Κάρτα).
Πάντως, στη σχετική συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ και η Τουρκία το 1979, για να επιτευχθεί η έκδοση ενός ατόμου από την μια χώρα στην άλλη, θα πρέπει πρώτα να έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για το άτομο αυτό και να κατατεθούν αποδεικτικά στοιχεία που να το συνδέουν με εγκληματική δραστηριότητα.
Από την πλευρά του, ο Φατουλάχ Γκιουλέν υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις δικαστικές έρευνες για διαφθορά που διεξάγονται στην Τουρκία και στις οποίες έχουν εμπλακεί ονόματα ατόμων που οι γονείς τους είναι μέλη της κυβέρνησης, ενώ σε μια από τις έρευνες εμπλέκεται και ο ίδιος ο γιος του Πρωθυπουργού της Τουρκίας.
Ο Τερτζάν Αλί Μπαστούρκ, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Συγγραφέων που έχει την έδρα του στην Κωνσταντινούπολη και είναι φιλικά προσκείμενο στο Κίνημα του Φατουλάχ Γκιουλέν, υποστηρίζει ότι «από την στιγμή που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες σε βάρος του κ. Γκιουλέν, η έκδοση του στη Τουρκία θα ήταν αντίθετη με τις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας».
Όσον αφορά τους οπαδούς του Κινήματος «Χιζμέτ» στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν, στην συνέντευξη που παραχώρησε, τόνισε ότι «τώρα θα δουν τι σημαίνει δικαιοσύνη. Έχουν αρχίσει ήδη να εγκαταλείπουν τη χώρα γιατί ξέρουν τι τους περιμένει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές που διεξήχθησαν πριν από περίπου ένα μήνα στην Τουρκία έχει εντείνει την φημολογία ότι επίκειται αυξημένη πίεση ενάντια στο Κίνημα του Φατουλάχ Γκιουλέν.
Ο αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα, Φράνσις Ρικαρντόνε, είχε τονίσει στις αρχές του μήνα σε συνέντευξη του σε τουρκική εφημερίδα ότι τούρκοι αξιωματούχοι είχαν αναφερθεί στην έκδοση του Φατουλάχ Γκιουλέν, αλλά ποτέ δεν κατατέθηκε επίσημο αίτημα.
Ο κ. Ερντογάν, ωστόσο, στην συνέντευξη του δεν περιορίστηκε στις κατηγορίες εναντίον του πρώην συνεργάτη του (τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του συνεργαζόταν στενά με τον Φατουλάχ Γκιουλέν) αλλά επιτέθηκε για άλλη μια φορά σε αμερικανικούς οργανισμούς που, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, είναι υπεύθυνοι για τις μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη χώρα του, όπως επίσης στην Ουκρανία και την Αίγυπτο.
«Πάντα συμβαίνουν προβοκάτσιες σε τέτοιες καταστάσεις. Είναι προφανές ότι οι ενέργειες αυτές οργανώνονται από συγκεκριμένα κέντρα και έχουμε αποδείξεις γι’ αυτό», τόνισε ο κ. Ερντογάν.
Ο τούρκος Πρωθυπουργός, τον Μάρτιο, είχε αναφέρει ότι είχε ήδη συζητήσει με τον Πρόεδρο Ομπάμα, τηλεφωνικά, το ενδεχόμενο έκδοσης του Φατουλάχ Γκιουλέν, και ότι ο αμερικανός Πρόεδρος το είχε δει θετικά. Ωστόσο, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, είχε πει τότε ότι ο χαρακτηρισμός της αντίδρασης Ομπάμα στο αίτημα του κ. Ερντογάν δεν ήταν «ακριβής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου