DJ: Οι πιστωτές κατέληξαν στους όρους της συμφωνίας για Ελλάδα
Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν καταλήξει στους όρους της συμφωνίας που θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires που επικαλείται δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος.
Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι των τριών Θεσμών ολοκλήρωσαν το πρωί της Τρίτης το προσχέδιο συμφωνίας για να ξεμπλοκάρει η εκταμίευση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μετά την χθεσινοβραδινή μίνι Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο με την παρουσία Lagarde και Draghi για να ξεπεραστούν οι διαφορές.
Όπως αποκάλυψαν οι ίδιες πηγές, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ συμφώνησαν να πιέσουν την Ελλάδα για σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει καμφθεί η επιμονή του ΔΝΤ που ζητά ρητές δεσμεύσεις από την Ευρώπη για ελάφρυνση από το βάρος του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τεράστιο ποσοστό του ελληνικού χρέους παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων ηγετών, και κυρίως της Γερμανίας.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde φέρεται μάλιστα να προειδοποίησε κατά την χθεσινή συνάντηση κορυφής πως η αναδιάρθρωση του χρέους θα καταστεί αναγκαία αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιώσει τον ισολογισμό και την δυναμική ανάπτυξης του.
Με βάση τις ίδιες πηγές, κατά την χθεσινή Σύνοδο του Βερολίνου φέρεται να γεφυρώθηκαν οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης ως προς τη διαδικασία επίλυσης του ελληνικού ζητήματος.
Η πρόταση των πιστωτών αναμένεται να σταλεί άμεσα στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με “πολιτικά εκρηκτικές” απαιτήσεις για σκληρές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τα εργασιακά, καθώς και επώδυνες περικοπές στον προϋπολογισμό ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν τη συμφωνία που θα προταθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό ως τελεσίγραφο, ωστόσο την ίδια στιγμή, άλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει πλέον ελάχιστο περιθώριο διαπραγμάτευσης και πρέπει, είτε να αποδεχθεί, είτε να απορρίψει αυτή την πρόταση.
Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά τους οι FT αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν μια επί της αρχής πολιτική συμφωνία έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι διαφορές Ευρώπης – ΔΝΤ όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα έχουν σε μεγάλο βαθμό γεφυρωθεί.
Στόχος των θεσμών, είναι να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία επί της πρότασης που θα παρουσιαστεί στον κ. Τσίπρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας οπότε και η Ελλάδα καταβάλλει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Στη συνέχεια, τις επόμενες δύο εβδομάδες οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτικά τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους FT, στο τραπέζι τίθεται ξανά σχέδιο παράτασης της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, σε παράλληλες συζητήσεις με αυτές του Βερολίνου. Στόχος αυτής της ιδέας, είναι η Ελλάδα να καταφέρει να “βγάλει” το καλοκαίρι.
Ο δημοσιογράφος των FT, Peter Spiegel γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πως τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ολοκληρωσαν το κείμενο της συμφωνίας και η παρουσίαση θα γίνει αύριο αντί για σήμερα.
Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι των θεσμών διαμήνυαν συνεχώς τις τελευταίες ημέρες ότι ο χρόνος τελειώνει τις τελευταίες ημέρες με στελέχη τους να αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να περάσει νέα, τρίτη κατά σειρά παράταση από τα συμβούλια κρατών μελών όπως αυτό της Φινλανδίας, Γερμανίας και Αυστρίας.
Reuters: Συμφωνία Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ για τους όρους της πρότασης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν σήμερα στους όρους της συμφωνίας που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, μεταδίδει και το Reuters επικαλούμενο υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Το προσχέδιο της πρότασης οριστικοποιήθηκε μετά τη συνάντηση των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τους επικεφαλής των τριών θεσμών για έκτακτες συνομιλίες τη Δευτέρα, αναφέρει το πρακτορείο προσθέτοντας ότι ασκήθηκαν πιέσεις να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να βρουν μια λύση για την Ελλάδα.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρουσίασε ένα ανταγωνιστικό σχέδιο και έχει δεσμευτεί να μην αποδεχθεί περαιτέρω μέτρα λιτότητας, θα δεχτεί το σχέδιο των πιστωτών, αναφέρει το Reuters.
Νωρίτερα, το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο "Σήμερα γράφεται το κείμενο της συνάντησης των πέντε στο Βερολίνο" μετέδιδε τα εξής: Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr «αυτές τις ώρες» γράφεται το κείμενο συμφωνίας των πέντε στο Βερολίνο. Το κείμενο αυτό «καταγράφει τα σημεία σύγκλισης, όπως και τα 2 – 3 σημεία στα οποία παραμένουν οι αποκλίσεις, αλλά στη χθεσινή συζήτηση διαμορφώθηκαν οι προοπτικές υπέρβασης των αποκλίσεων αυτών...».
Το κείμενο αυτό «καταγράφει τα σημεία σύγκλισης, όπως και τα 2 – 3 σημεία στα οποία παραμένουν οι αποκλίσεις, αλλά στη χθεσινή συζήτηση διαμορφώθηκαν οι προοπτικές υπέρβασης των αποκλίσεων αυτών...».
Το κείμενο αυτό σήμερα ή το αργότερο αύριο θα συζητηθεί με την ελληνική ηγεσία (σ.σ. εννοούν τον κ. Τσίπρα) προκειμένου να υπάρξει συμφωνία τα ταχύτερο δυνατό καθώς όπως αναφέρεται από τις ίδιες πηγές, «είναι σε γνώση των πολιτικών ηγετών που συμμετείχαν στην συνάντηση όπως και των κ.κ. Draghi και Lagarde ότι τα πραγματικά οικονομικά περιθώρια της Αθήνας εξαντλούνται άμεσα...».
Η συνάντηση Merkel, Hollande με Juncker, Draghi και Lagarde, όπως εξηγούν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, έγινε εις ανταπόκριση του αιτήματος του Έλληνα Πρωθυπουργού για μία συζήτηση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις υπέρβασης των σημείων απόκλισης στα τεχνικά κλιμάκια. Και στη χθεσινή συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διαμορφώθηκαν προτάσεις στα σημεία αυτά προκειμένου να υπάρξουν προϋποθέσεις έγκαιρης λύσης.
Για το λόγο αυτό, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν, όπως έγραψε το Capital.gr, ότι η χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Βερολίνο βάζει την Αθήνα μπροστά στην τελική επιλογή της.
Από την πλευρά της Αθήνας η κατάσταση έχει πλέον προχωρήσει σε αχαρτογράφητες περιοχές, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν ήδη οι πέντε της συνάντησης στο Βερολίνο, παρ’ ότι το δημόσιο έχει ήδη δρομολογήσει την αποπληρωμή της δόσης των 298 εκατ. ευρώ αυτή την εβδομάδα (5/6), τα διαθέσιμα τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στα δημόσια ταμεία δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες.
Αρμόδιο στέλεχος της κυβέρνησης σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα μετά την 1η Ιουνίου, υποστήριξε στο Capital.gr ότι έχουν εξαντληθεί πλέον σχεδόν όλες εφεδρικές δυνατότητες χρηματοδότησης και αυτό αφορά και το τραπεζικό σύστημα.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου