Βρέθηκαν οι νέοι εχθροί, οι λευκοί μουτζαχεντίν
Της ΓΙΟΥΛΑΣ ΖΑΧΙΩΤΗ
ΛΟΝΔΙΝΟ |
Η Ευρώπη έχει γίνει στόχος των εξτρεμιστών ισλαμιστών, οι οποίοι απειλούν με τρομοκρατικές επιθέσεις δυτικές χώρες που ενεπλάκησαν ή συνέβαλαν στον πόλεμο του Αφγανιστάν ή του Ιράκ.
Η σύλληψη όμως την περασμένη εβδομάδα δυο Γερμανών, των Φριτς Γκέλοβιτς και Ντάνιελ Μάρτιν Σνάιντερ, και ενός γερμανού πολίτη τουρκικής καταγωγής, του Αντέμ Γιλμάζ, ως υπόπτων για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης, και μάλιστα στη Γερμανία αυτή τη φορά, παρουσιάζει έναν διαφορετικό εχθρό: Τους λευκούς μουτζαχεντίν -ευρωπαίους πολίτες που ασπάζονται τον μουσουλμανισμό και μετατρέπονται σε πολεμικές μηχανές κατά των ίδιων των χωρών τους.
Στόχος ο εξισλαμισμός
Οι αναλυτές μιλούν για ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται στη Δύση ως ιός. Παραπέμπουν μάλιστα για την εξήγησή του στη φιλοσοφία εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων που ασπάστηκε η Αλ Κάιντα. Οταν ο Μπιλ Λάντεν δηλαδή μιλούσε για την απόλυτη νίκη, εννοούσε τον εξισλαμισμό χιλιάδων χριστιανών της Δύσης.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ |
Ο γάλλος κοινωνιολόγος Ολιβιέ Ρουά υποστηρίζει ότι το 10% των στρατιωτών της Αλ Κάιντα παγκοσμίως είναι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί που εξισλαμίστηκαν. Ο ίδιος υπολογίζει ότι το 25% αυτών είναι γάλλοι πολίτες, ενώ παρόμοια στοιχεία προκύπτουν και για Βρετανούς.
Για τις μυστικές υπηρεσίες, πολλοί απ' αυτούς που γίνονται μουσουλμάνοι θεωρούνται δυνητικά τρομοκράτες, και μάλιστα πιο επικίνδυνοι από τους γεννημένους μουσουλμάνους, καθώς είναι οι ανοιχτόχρωμοι ευρωπαίοι πολίτες και περνούν απαρατήρητοι από τα σκληρότερα μέτρα ασφαλείας.
Ο αρχηγός της CIA, Μάικλ Χάιντε, παραδέχθηκε πρόσφατα ότι ούτε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει έναν τέτοιο τρομοκράτη ακόμη και εάν βρίσκονται και αυτός στην ίδια πτήση για το αεροδρόμιο «Κένεντι».
Δεκάδες Ευρωπαίοι έχουν συλληφθεί και κρατούνται στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Πακιστάν ως ύποπτοι για συμμετοχή σε ισλαμιστικές οργανώσεις και την Αλ Κάιντα.
Παρότι πολλές από αυτές τις κατηγορίες δεν έχουν αποδειχθεί, δεν είναι λίγα τα στοιχεία στα οποία οι μυστικές υπηρεσίες στηρίζουν τις υποψίες τους.
Στα μέσα του καλοκαιριού κυκλοφόρησε σε γραφεία μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη μια 46λεπτη βιντεοταινία που παρουσίαζε την εκπαίδευση ισλαμιστών ανταρτών σε στρατόπεδο στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν.
ΜΑΔΡΙΤΗ |
Η ταινία έκλεινε με τον ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ να δηλώνει: «Δεν αγωνιζόμαστε μόνο μέσα στο Αφγανιστάν. Τους Αμερικανούς, τους Γάλλους, τους Βρετανούς, του Γερμανούς, τους Καναδούς και όσοι ήρθαν εδώ για να μας εξαφανίσουν, με το θέλημα του θεού θα τους καταστρέψουμε».
Στρατόπεδα εκπαίδευσης
Η κυβέρνηση του Πακιστάν παραδέχθηκε πρόσφατα ότι στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα βρίσκονται στα σύνορα με το Αφγανιστάν, αποκαλύπτοντας ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με τους ηγέτες του Βορείου Γουαζιριστάν, στους οποίους πρόσφερε αμνηστία προκειμένου να τα κλείσουν.
Σε στρατόπεδα σε αυτή την περιοχή, φέρονται να εκπαιδεύονται οι ευρωπαίοι, νεο-μουσουλμάνοι μουτζαχεντίν στην παρασκευή εκρηκτικών υλών και βομβών. Από το ίδιο στρατόπεδο φαίνεται ότι πέρασαν το 2005-2006 οι Γκέλοβιτς, Γιλμάζ και δεκάδες άλλοι Γερμανοί, όπου εκπαιδεύτηκαν από ουζμπέκους αντάρτες που θεωρούνται αυθεντίες στα εκρηκτικά.
Η αφετηρία του Γκέλοβιτς με προορισμό τα βουνά του Πακιστάν ήταν το πολυ-πολιτισμικό σπίτι στην πόλη Ν. Ουλμ της Γερμανίας. Ενα ισλαμιυκό κέντρο που η γερμανική κυβέρνηση έκλεισε το 2005, όταν διαπιστώθηκε ότι συνδεόταν με μια ισλαμική οργάνωση ουζμπέκων ανταρτών οι οποίοι πολέμησαν στην Τσετσενία.
Ενδιαφέρον, ωστόσο, προκαλεί η αποκάλυψη ότι η ισλαμική προπαγάνδα με σκοπό τον προσηλυτισμό αλλοθρήσκων, κυρίως χριστιανών, χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, πολύ πριν η Αλ Κάιντα λάβει τη μορφή που έχει σήμερα.
Το 1998, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας άλλος Αμερικανός, ο Τζον Γουόκερ Λιντ, έγινε μέλος της Αλ Κάιντα, ενώ ο Καλιφορνέζος Ανταμ Γκάνταζ είναι μέχρι σήμερα η αγγλική φωνή της Αλ Κάιντα.
Στην Ευρώπη, πριν από τους Γερμανούς, δεκάδες Γάλλοι, Ολλανδοί και Βέλγοι που ασπάστηκαν το Ισλάμ φέρονται σε λίστες τρομοκρατών. Ανάμεσά τους τα αδέρφια Ντ. και Ζερόμ Κουρτελιέ που πολέμησαν στο πλευρό των μουσουλμάνων στη Βοσνία.
Στο ερώτημα, ωστόσο, γιατί οι Ευρωπαίοι ασπάζονται το ισλάμ και συστρατεύονται στον ιερό πόλεμο των μουσουλμάνων, η απάντηση δεν είναι εύκολη. Μια ομάδα κοινωνιολόγων αναφέρει σε άρθρο ότι πολλοί βλέπουν την κίνηση αυτή ως μια πράξη που τους κάνει να νιώθουν διαφορετικοί από τη μάζα.
Ιδεολογική στάση
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ακραίος ισλαμισμός έχει γίνει μαγνήτης ατόμων με βίαιη συμπεριφορά που νιώθουν ότι δεν υπάρχει συνεργασία των ισχυρών του πλανήτη και νιώθουν ότι μέσα από μια τέτοια συμπεριφορά θα αλλάξουν τα πράγματα. Γι' αυτούς, ο ασπασμός του ισλάμ είναι μια ιδεολογική στάση και όχι θρησκευτική επιλογή.
Ενας άλλος παράγοντας, ιδιαίτερα σημαντικός, είναι η γκετοποίηση και η μη κοινωνικοποίηση των μουσουλμάνων μεταναστών στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που ενισχύει το μίσος των παιδιών τους προς τη χώρα που τους φιλοξενεί.
Η γερμανική εφημερίδα «Bild», σε δημοσίευμά της την περασμένη εβδομάδα, κάλεσε τους 1,4 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία να αποδείξουν ότι έχουν τη διάθεση συνύπαρξης με άλλες θρησκείες.
Κι ενώ οι Ευρωπαίοι ασπάζονται τον μουσουλμανισμό, μια ομάδα νεαρών μουσουλμάνων που ζουν στην Ολλανδία δημιούργησαν την πρώτη επιτροπή για πρώην μουσουλμάνους. Ο Εχσάν Ζαμί, ένα 22χρονο αγόρι, μουσουλμάνος μετανάστης δεύτερης γενιάς στην Ολλανδία, είναι ο ιδρυτής της οργάνωσης.
Εγκατέλειψε τις σπουδές του το 2001 και αφοσιώθηκε στην υπεράσπιση του δικαιώματος των παιδιών που γεννιούνται μουσουλμάνοι να απαρνηθούν την ισλαμική τους πίστη και να επιλέξουν διαφορετική θρησκεία.
Οι ιδιότυποι αυτοί αποστάτες, όπως θεωρούνται, έχουν προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση ιμάμηδων στη χώρα, καθώς το κίνημα, που ανακοινώθηκε επισήμως την ημέρα της έκτης επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου, προσελκύει όλο και περισσότερους νέους.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 16/09/2007
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου