Συρία: Εως 2.000 οι νέοι Ευρωπαίοι που πολεμούν στο πλευρό ισλαμιστών
Ολοένα και περισσότεροι νέοι από την Ευρώπη φεύγουν για να πολεμήσουν στη Συρία, στο πλευρό οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα, γεγονός που αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους εταίρους τους,
προειδοποίησαν από τις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και του Βελγίου Μανουέλ Βαλς και Ζοέλ Μιλκέ.
Χίλιοι πεντακόσιοι με 2.000 νέοι από την Ευρώπη έχουν μεταβεί στη Συρία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επικαλέστηκαν οι δύο υπουργοί στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου.
Τον Ιούνιο ο αριθμός τους είχε εκτιμηθεί ότι έφτανε τους 600.
«Οι Βέλγοι είναι 100 με 150, με διακυμάνσεις», σημείωσε η Μιλκέ. «Το θέμα αφορά λίγο περισσότερους από 400 Γάλλους, εκ των οποίων 184 είναι αυτή τη στιγμή στη Συρία», επεσήμανε ο Βαλς.
«Δεκατέσσερις Γάλλοι έχουν σκοτωθεί στη Συρία, 80 έχουν επιστρέψει και περίπου 100 θέλουν να πάνε (εκεί)», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Όταν ξέσπασε η κρίση στη Συρία ήταν πολύ δύσκολο να δράσουμε γιατί επιθυμούσαν να πάνε να πολεμήσουν ένα καθεστώς που καταδίκαζαν όλοι», εξήγησε ο Βαλς.
Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει.
«Η πλειονότητα των ανθρώπων εκφράζουν την επιθυμία να πολεμήσουν στο πλευρό οργανώσεων που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα», σημείωσε ο γάλλος υπουργός. «Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», υπογράμμισαν και οι δύο υπουργοί.
Όμως «δεν υπάρχει μαζική επιστροφή» ξένων μαχητών, δήλωσε η Μιλκέ. «Σήμερα, δεν επισημαίνουμε άμεση απειλή για τις χώρες, τα συμφέροντα και τους πολίτες μας», παραδέχθηκε και ο Βαλς.
«Δεν πρέπει παρόλα αυτά να μείνουμε άπραγοι, καθώς οι ομάδες των τζιχαντιστών έχουν ενισχυθεί και οι πολίτες μας γίνονται επικίνδυνοι», προειδοποίησε.
Η Γαλλία και το Βέλγιο συντονίζουν την προσπάθεια των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις υπουργικές συναντήσεις με τους ομολόγους τους της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και της Δανίας.
Η τελευταία πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, πριν την έναρξη του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ,
με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ραντ Μπιρς και εκπροσώπων του Καναδά και της Αυστραλίας, σημείωσαν ο Βαλς και η Μιλκέ.
Η ΕΕ προσπαθεί να καταπολεμήσει τη στρατολόγηση, κυρίως μέσω Διαδικτύου, νέων σε οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα και επιθυμεί να εξαρθρώσει τα δίκτυα που τους προωθούν στη Συρία μέσω των Βαλκανίων, της Τουρκίας και του Μαρόκου.
Ένα δίκτυο το οποίο προωθούσε δεκάδες ανθρώπους στη Συρία εξαρθρώθηκε στο Μαρόκο, σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου